• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šešelj: Streljanje na Ovčari naredio general Vasiljević

"Srpski dobrovoljci koji su počinili zločin na Ovčari nisu bili dobrovoljci SRS iz Srbije, nego meštani Vukovara"

 Šešelj: Streljanje na Ovčari naredio general Vasiljević Izvor: MONDO

Optuženi Vojislav Šešelj rekao jeu sredu pred Haškim tribunalom da je streljanje hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u jesen 1991. naredio general Aleksandar Vasiljević, tada šef Uprave za bezbednost JNA.

"General Aleksandar Vasiljević naredio je da se strelja 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari, to ću kasnije dokazivati", rekao je Šešelj tokom unakrsnog ispitivanja svedoka optužbe Emila Čakalića, jednog od sedmorice preživelih sa Ovčare.

Haški tribunal u prošlogodišnjoj presudi oficirima JNA Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, optuženim za streljanje na Ovčari, nije utvrdio da je general Vasiljević igrao bilo kakvu ulogu u tom zločinu.

Mrkšić je za pomaganje u streljanju osuđen na 20 godina zatvora, Šljivančanin je zbog pomaganja u mučenju zarobljenika kažnjen zatvorom od pet godina, a Radić je oslobođen. Mrkšić i Šljivančanin uložili su na tu presudu žalbe Tribunalu.

Na početku unakrsnog ispitivanja Čakalića, Šešelj je rekao da veruje da je svedok "govorio istinu" o svemu što je preživeo i da "skoro u potpunosti prihvata njegov iskaz".

Šešelj je citirao ranija Čakalićeva svedočenja na suđenjima Slobodanu Miloševiću i Slavku Dokmanoviću da su hrvatske zarobljenike u hangaru na Ovčari tukli "vukovarski četnici", a svedok je potvrdio da je to tačno, ali da je "bilo i drugih, nepoznatih lica".

Optuženi je ranije tvrdio da srpski dobrovoljci koji su počinili zločin na Ovčari nisu bili dobrovoljci SRS iz Srbije, nego meštani Vukovara.

Na Šešeljevo pitanje kako je razlikovao "četnike" od običnih vojnika JNA, Čakalić je odgovorio: "Četnici su se sami tako predstavljali, a vojnici su imali svoje uniforme".

Šešelj je na to sugerisao da su i dobrovoljci SRS nosili uniforme JNA, ali da su umesto zvezda petokraka na kapama i šlemovima nosili kokarde, što je svedok prihvatio kao tačno.

Prema rečima predsedavajućeg sudije Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti), bilo je predviđeno da sudsko veće sasluša svedoka VS-45, ali "on neće doći" iz razloga koje je tužilac Deril Mandis (Daryl Mundis) saopštio iza zatvorenih vrata.

Suđenje Šešelju biće nastavljeno sutra prikazivanjem video odlomaka koje tužioci žele da uvedu u spis.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. godine, uključujući i streljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari koje su, po optužnici, počinili dobrovoljci SRS i pripadnici lokalne Teritorijalne odbrane.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE