• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rad na crno i minimalac "progutaju" 60 miliona KM

Autor mondo.ba

Zbog neprijavljivanja radnika ili prijavljivanja na minimalac Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS godišnje gubi oko 60 miliona KM prihoda, pokazala je analiza Fonda PIO.

U Fondu PIO su za poslovni portal „Capital.ba" rekli da su ovu analizu uradili upravo s ciljem da bi vidjeli koliko se manje novca po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje slije na njihov račun po nekoliko osnova, kao što su prijava na najnižu osnovicu, potpuno neprijavljeni radnici i slično.



"Kada bi bili uvedeni platni razredi i to tako da je na najnižu osnovicu moguće prijaviti samo NK radnike, radnike sa SSS na 400-450 KM, sa VŠS na 600 KM, a da zaposleni sa VSS ne mogu biti prijavljeni na platu nižu od prosjeka u Republici Srpskoj, prihod po osnovu doprinosa za PIO, pri sadašnjoj strukturi zaposlenih, bio bi veći za oko 60 miliona KM na godišnjem nivou", naveli su u Fondu PIO.

U evidencijama Fonda PIO na platu ispod 400 KM u RS trenutno je prijavljeno oko 74.000 radnika, od čega je 16.000 radnika prijavljeno na manje od 370 KM, što je zakonski minimum.

"Čak 2.639 radnika sa VSS prijavljeno je na platu od 370 do 400 KM, dok je njih još 5.992 prijavljeno na pola radnog vremena, s kraćim radnim vremenom i slično", naglasili su u fondu.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić kaže da je problem prijavljivanja radnika na minimalac posebno izražen u niskoakumulativnim granama kao što su industrija tekstila, kože i obuće, trgovina, ali da je ovaj problem veoma prisutan i u grani koju on predstavlja.

"Određena preduzeća u grani koju predstavljam su sistematizovala sva radna mjesta kao NK i radnicima odredili minimalnu platu na koju plaćaju obaveze. Ja sam u više navrata postavljao pitanje rukovodstvima tih preduzeća kako je moguće da u firmi koja ima 150 radnika nema nijednog ni PK ni KV radnog mjesta", rekao je Peulić.

Komentarišući podatke Fonda PIO, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić ističe da je ključno pitanje šta rade kontrolni organi.

"Mislim da je pokušaj da u RS bude povećana najniža plata potpuno pogrešan put. Treba spriječiti one koji nemaju pravo da isplaćuju najnižu platu da to čine. Šta rade kontrolni organi? Kako je moguće da radnik s visokom strčnom spremom bude prijavljen na 370 KM? To je nemoguće i to svi znamo. Unija udruženja poslodavaca RS podržava svaku mjeru koja će tu uvesti reda, ali to nije povećanje najniže plate", naglasio je Škrebić.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

og

Koliko ostaje Skrebicu para.Zasto i njima zakonom nebi bila određena visina primanja a ostalo da ide u neke humanitarne svrhe ili u budzet RS.Posteno bi jedino tako bilo prema radnicima i drzavi.

jfd

Davno je trebalo da se uvede red i rad.Međutim bojim se da ce ovi nasi opet odnijeti pare u federaciu. Po obicaju da sto bolje ojacaju institucije na nivou BiH.Da ovi mogu opet od RS sve sto se moze.Samo vi nosite pare u federaciju.

Kimi

Vetko brate upravu si nema sta. Meni isto tako nista neznacu ni jedan praznik kad sve privatne firme rade tako da moram raditi stalno. A sto se tice ovoga ma sad ce Misicka uletjeti u skupstinu i pasce unesvjest i bice rjesen problem haha

vetgo

Konacno nesto pametno to je veoma lako rjesiti NK nemoze biti prijavljen ispod 400 km SSS 600 km VŠS 800 i VSS 1000 km i eto para za penzije ali kako kad su vecinom vlasnici firmi u parlamentu koji treba da to predlozi i usvoji a i poslodavci imaju skupocjena auta stanove ljetovanja pa neka "gazda"vozi mercedes ali zasto radnik nemoze da vozi bar novu Škodu jaz izmedju bogatih i siromasnih radnika je predubok a opet pa radnik je sve to zaradio "gazdi" koji to nezna ni postovati a i ovi praznici pa oni sluze samo budzetskim korisnicima svi mi koji radimo za ove "robovlasnike" sve i jedan praznik je radan i normalno nije nista posebno placen srami se vlasti sto to dozvoljava

MONDO REPORTAŽE