• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Nabavka ličnih dokumenata je pljačka građana”

Autor SRNA

Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH ocijenili su danas da je građanima BiH pričinjena šteta projektom nabavke ličnih dokumenata.

  Tim projektom je obuhvaćen i izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Nabavka ličnih dokumenata - studija slučaja", koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević istakla je da Tužilaštvo BiH nikako da završi istragu u ovom slučaju, a šteta se i dalje pravi.

Poslanik SDA Salko Sokolović smatra da je riječ o klasičnom primjeru kako se pljačkaju građani BiH.

Prema njegovim riječima, kršen je Zakon o javnim nabavkama i potpisan katastrofalan ugovor, pa treba intenzivno raditi da on bude poništen.

Upravljanje carinskim terminalima

Obavljena je i rasprava o izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o temi "Upravljanje carinskim terminalima" Kancelarije za reviziju institucija BiH, a Komisija za finansije i budžet predložila je da Predstavnički dom obaveže Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i UIO da u roku od šest mjeseci obavijeste Komisiju o realizovanim preporukama Kancelarije za reviziju institucija.

Glavni revizor BiH Dragan Vrankić ranije je rekao da se u izvještaju ukazuje na netransparentan način nabavke ličnih dokumenata i da ugovori nisu adekvatno realizovani u praksi.

Predstavnik Agencije za identifikacione isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Jasmin Mehmedović rekao je da je informacija o štetnim posljedicama ugovora koju je sačinila IDDEEA imala pozitivnu reakciju svih institucija, pa i Savjeta ministara BiH.

Komisija za finansije i budžet predložila je da Predstavnički dom obaveže Savjet ministara i IDDEEA-u da u roku od šest mjeseci obavijeste Komisiju o realizovanim preporukama Kancelarije za reviziju institucija.

Poslanici nisu danas okončali raspravu o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Savjetu ministara BiH koje se odnose na ravnopravnost polova, kako bi bilo omogućeno da bude odgođeno izjašnjavanje o ovom zakonu dok Savjet ministara BiH ne dostavi svoje mišljenje.

Ovo je predložila predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto s obzirom da jedna od odredbi Predloženog zakona predviđa da će Predstavnički dom odbiti da potvrdi Savjet ministara BiH koji ne odražava ravnopravnu zastupljenost polova.

Mirsad Isaković, predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova, koja je predlagač zakona, obrazlažući zakonski prijedlog istakao je da je zanemarivo prisustvo žena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u BiH.

Poslanik DNS-a Momčilo Novaković smatra da je ovu oblast moguće regulisati samo Ustavom, a ne zakonom.

Prijedlogom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Savjetu ministara BiH vrši se usklađivanje sa Zakonom o ravnopravnosti polova, predviđa se korištenje izraza u muškom i ženskom rodu, te da Savjet ministara BiH čini najmanje 40 odsto lica oba pola.

Ovo bi bilo primjenjivao od opštih izbora u BiH 2018. godine

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE