• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadićeva koalicija prva na glasačkom listiću

RIK usvojila izbornu listu koalicije "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" u četvrtak uveče.

 Tadićeva koalicija prva na glasačkom listiću Izvor: MONDO

Republička izborna komisija proglasila je u četvrtak uveče izbornu listu "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić", koju čine Demokratska stranka, G17 plus, Srpski pokret obnove, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Sandžačka demokratska partija, za parlamentarne izbore koji će se biti održani 11. maja.

Utvrđeno je da je ta koalicija dostavila 13.799 valjanih izjava podrške građana i da su se stekli uslovi za proglašenje izborne liste.

Kako je to prva izborna lista predata RIK-u, ona će se na glasačkom listiću nalaziti pod rednim brojem jedan.

Usvojena je i odluka o izboru dva predstavnika ove koalicije u prošireni sastav RIK-a.

Na listi DS ima 166 kandidata, G17 Plus 60, a SDP, SPO i LSV po osam kandidata.

Prvi na listi je predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović, a ostali kandidati su poređani prema azbučnom redu.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika redosled na izbornoj listi stranaka ili koalicija pravi se prema redosledu potvrđivanja liste, što znači da će koalicija "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić"
biti pod rednim brojem 1. RIK je dužan da u roku od 24 sata odluči o prihvatanju.

Portapolka DS Jelena Marković izjavila je da je koalicija DS-G17+-SDP-SPO-LSV predala RIK-u "pobedničku listu".

"Krećemo u kampanju i tražimo od građana podršku za politiku sa kojom je Boris Tadić pobedio na nedavnim predsedničkim izborima", rekla je ona i istakla da je Srbiji više nego ikada potrebna stabilna i zajednička politička koalicije demokratskih i evropskih snaga kako bi se što pre došlo do cilja.

Koalicija traži podršku građana za pobedu evropske Srbije i uspostavljanje stabilne države koja brani svoj teritorijalni integritet.

"Tražimo podršku i za odlučnu borbu protiv korupcije, za ozbiljne ekonomske reforme i za osiguranje boljeg života svakog građanina".
kazala je ona.

Izborne radnje za parlamentarne izbore počele su da teku 14. marta, a krajnji rok za predaju izborne liste je 27. april.

Za podnošenje liste je obavezno dostaviti najmanje 10.000 sudski overenih potpisa birača, sređenih po azbučnom redu.

Odlukom RIK-a tokom prošlih parlamentarnih izbora, za stranke i koalicije stranaka nacionalnih manjina bilo je potrebno prikupiti najmanje 3.000 sudski overenih potpisa građana.

Izborne liste podnose se u pisanoj i elektronskoj formi i mogu da se povuku do trenutka kada RIK objavi u Službenom glasniku zbirnu izbornu listu.

Izborna lista treba da sadrži naziv podnosioca, naziv liste, ime i prezime nosioca izborne liste, podatke o svim kandidatima za narodne poslanike (redni broj na listi, datum rođenja, zanimanje, prebivalište i adresu stana iz lične karte).

Na svakoj izbornoj listi 30 odsto kandidata moraju da budu pripadnici manje zastupljenog pola, odnosno svaki četvrti kandidat.

Predsednik Srbije Boris Tadić raspustio je 13. marta skupštinu Srbije i raspisao vanredne parlamentarne izbore za 11. maj za kada su ranije zakazani pokrajinski i lokalni izbori.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE