• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija povukla 20 ambasadora

U Beograd je "na konsultacije do daljeg" do sada povučeno dvadesetak ambasadora Srbije iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

 Srbija povukla 20 ambasadora Izvor: MONDO

Kosovo su priznale 33 zemlje, sa poslednjim zvaničnim priznanjem Bugarske, ali Srbija u pojedinim zemljama nema ambasadore, u nekima su diplomatski odnosi na nivou otpravnika poslova, dok su u pojedinim zemljama ambasadori na nerezidencijalnoj osnovi.

Povučeni ambasadori primaju deviznu platu (većini su porodice ostale u inostranstvu), svakodnevno odlaze na posao u Ministarstvo inostranih poslova u nadležne direkcije, i niko od njih ne zna kada će se vratiti u zemlje u kojima su akreditovani.

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić nagovestio je nedavno da bi to, eventualno, moglo da se dogodi u septembru, kada je zasedanje Generalne skupštine UN.

"Kada se u septembru ispostavi da Kosovo nije priznala većina zemlja članica UN i da nije postalo član ključnih foruma i međunarodnih organizacija, tada možemo govoriti o novoj fazi u borbi za očuvanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta, koji podrazumeva pojačan diplomatski nastup ovoga puta i prema zmeljama koje su priznale nezavisno Kosovo", kazao je Jeremić početkom marta.

Prema usvojenoj proceduri, Ministarstvo inostranih poslova Srbije upućuje protestnu notu vladama zemalja koje priznaju jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova, a u skladu s Akcionim planom Vlade Srbije, ministar spoljnih poslova nalaže hitno povlačenje ambasadora iz te zemlje.

Ambasador treba da napusti zemlju domaćina u roku od 48 sati od predaje protestne note Ministarstva spoljnih poslova Srbije i da se vrati u Beograd na konsultacije do daljeg.

Prvi su dobili instrukcije o povlačenju ambasadori Srbije iz SAD,Francuske i Turske, 18.februara, dan nakon jednostranog proglašenja Kosova, odnosno u danu kada su te zemlje priznale Kosovo.

Povlačenje ambasadora, odnosno sniženje diplomatskih odnosa je diplomatska poruka Srbije žemljama koje su priznale Kosovo da se protive takvoj njihovoj odluci.

To je mera iz korpusa "uobičajenih" diplomatskih mera. Nijedna zemlja iz koje su povučeni ambasadori Srbije nije uzvratila recipročno, odnosno nije povukla svoje ambasadore iz Beograda.

Pojedini političari i privrednici zalažu se da se ne povlače ambasadori, a da se povučeni šefovi diplomatskih predstavništava što pre vrate u zemlje u kojima su akreditovani, navodeći da sniženje diplomatskih odnosa šteti interesima Srbije i ugrožava njene evropske integracije.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE