• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Goražde: Klizišta presjekla putne komunikacije

Autor mondo.ba

Nevrijeme praćeno jakom i intezivnom kišom koje je prethodnih dana zahvatilo područje opštine Goražde prouzrokovalo je više klizišta i problema sa bujičnim vodama. Više od 10 poziva za intervenciju stiglo je iz raznih dijelova grada.

  Najteža situacija je na regionalnom putu R 448 Goražde-Prača-Sarajevo, gdje je zbog bujičnih voda došlo do pojave klizišta, koje je prijetilo presijecanjem tog putnog pravca, te puta koji vodi industrijskoj zoni "Pobjeda" odnosno naselju Glamoč i Podhranjen. Ugroženo je i nekoliko stambenih objekata u blizini, i vodovoda koji prolazi kroz ovo klizište.

"Na tom terenu je jedan vod vodovodne mreže koja napaja naselje Površnicu ili Grabovik oštećen. Jutros su momci iz JKP ''6. mart'' prespajali cijevi tako da ćemo i taj dio sanirati, bitno je da je prohodan put i da građani mogu putovati iz Prače u Goražde i obratno. U ulici Zaima Imamovića i naselju Panorama smo imali veliki projekat, a to je prihvatna cijev za površinske vode. Odakle se ta voda pojavljuje trebaju da ispitaju službe koje su nadležne za to, a ipak mislim da se jedan prihvatni kanal može napraviti između Centra za kulturu, srednje škole "Enver Pozderović" i OŠ "Fahro Baščelija" prema koritu rijeke Drine. To je velika investicija, ali moramo zaštititi objekte, a pogotovo djecu koja idu u školu da se ne bi našla u opasnosti", kaže Mustafa Geca, iz PVJ Goražde, a prenosi portal Kliks.

U naselju Berič na lokalitetu Pijesak došlo je do pojave klizišta koje prijeti presjecanju rijeke Ocke i stvaranju vještačkog jezera koje bi izazvalo velike štete na samoj lokaciji.

''Prijetila je opasnost od klizišta, nismo imali struje, a onda su ugroženi i štalski objekti. Mi smo se obraćali Civilnoj zaštiti i oni su izašli na teren kako bi nam pomogli. Svi su bili i načelnik je stigao u obilazak. Mi se bavimo poljoprivredom i strah nas je da nam ne nastradaju štalski objekti jer smo mi kreditno zaduženi“, kaže Izeta Kitan, čiji su objekti ugroženi uslijed pojave klizišta koje presijeca rijeku.

Prema riječima Mustafe Gece ekipe su odmah izašle na teren, angažovane su mašine a korito potoka biće stavljeno u funkciju da bi se zaštitili štalski i drugi objekti.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE