• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Srpska uvodi rezervni sastav policije

Autori mondo.ba Autori Agencije

Radi efikasnije borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala Republika Srpska će u narednom periodu uvesti rezervni sastav policije, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a nakon sastanka rukovodstava SNSD, DNS i SP.

On je kazao da će se s tim u vezi krenuti u izmjene zakona u toj oblasti, a pozvao je sve nivoe vlasti na jaču saradnju u borbi protiv terorizma u BiH.

Potvrđen je i zajednički nastup vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i na predstojećim lokalnim izborima, odnosno zajednički kandidat za gradonačelnike i načelnike opština te pojedinačne odborničke liste, prenose "Nezavisne novine".

Ocijenjeno je i da RS i BiH nemaju kapacitet za primanje izbjeglica, te je ponovljeno da Sud i Tužilaštvo BiH nisu u skladu s Ustavom i da RS ne prihvata rad takvih institucija, te poziva opoziciju da sarađuje na tome, a ostalo se i pri raspisivanju Referenduma o Danu RS.

Koalicija smatra i da se rezultati popisa trebaju što prije objaviti, kao i da se rezidentni stanovnik definiše kao onaj ko je živio u BiH godinu prije popisa i ko može dokazati da će živjeti godinu posle provođenja popisa.

Ocijenjeno je i da je nelikvidnost u RS jedna od otežavajućih okolnosti, kao i da će se se insistirati na poboljšanju rada javnih preduzeća. Sastanku je prisustvovao i Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, ali je rekao medijima da nije došao podržati koaliciju, da ostaje u opoziciji, ali da podržava strateške projekte koji su bitni za RS.

Kad je riječ o pripremama za predstojeće lokalne izbore, stranke članice Saveza za promjene su danas u Banjaluci istakli da će takođe imati zajedničkog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, te da će isti model biti primijenjen i na teritoriji cijele RS.



Naime, Predrag Vulin, predsjednik Gradskog odbora SDS-a, Dragan Talić predsjednik Gradskog odbora NDP-a i Zoran Talić, predsjednik Gradskog odbora PDP-a su pojasnili da su donijeli odluku da će podržati zajedničkog kandidata, mada još nije bilo govora o konkretnim imenima i strankama. Dodali su i da će svaka od stranaka na izbore izaći sa samostalnim odborničkim listama.

U međuvremenu, nastavlja se stranačko "pretrčavanje" iz bloka u blok, pa se tako danas bijeljinski SDS pohvalio da su im prebjegli pojedini članovi DNS-a. Kako je saopšteno iz SDS-a, stranci je pristupio dosadašnji odbornik DNS-a Drago Stajić.

"Pored njega, SDS je u svoje članstvo primila i, do danas, istaknute članove DNS-a Vlajka Lukića, Milorada Zekića, Dragana Mirića i Zorana Ikonića", saopštili su iz SDS-a.

Cvijetin Nikić, potpredsjednik SNS RS, je rekao da će Gradski odbor stranke u Bijeljini podržati na lokalnim izborima u oktobru kandidata Pokreta "Uspješna Srpska" Zlatka Maksimovića za gradonačelnika Bijeljine.

STEVANDIĆ: NEĆEMO UČESTVOVATI U VLADAJUĆOJ KOALICIJI

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da ova stranka neće učestvovati u vladajućoj koaliciji u RS i da postoji mogućnost da će u nekim lokalnim zajednicama podržati i kandidate Saveza za promjene.

On je podsjetio predstavnike Republike Srpske u zajedničkim organima BiH da i oni treba da participiraju u stvarima koje su bitne za stabilnost Republike Srpske.


Predsjednik Partije ujedinjenih penzionera Republike Srpske Ilija Stevančević izrazio je zadovoljstvo što je vladajuća koalicija prihvatila njegov prijedlog o uvođenju rezervnog sastava policije u svim lokalnim zajednicama Republike Srpske.

Govoreći o povećanju cijene električne energije, Stevančević je rekao novinarima na Mrakovici, u pauzi sastanka rukovodstava stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj, da je poskupljenje struje u ovom momentu politički neispravno, ali u narednom periodu vjerovatno će do toga doći, jer je cijena najniža u regionu.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Dragan Đurđević rekao je da će opštinski odbori donijeti odluku da li učestvovati zajedno sa ovom koalicijom na izborima budući da je ova stranka danas dobila ponudu za to.

ĐOKIĆ: ZABRINJAVA NEDOSTATAK SARADNJE

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić rekao je da nedostatak saradnje između institucija Republike Srpske i predstavnika Republike Srpske na nivou BiH zabrinjava.

"Težimo da se svi vrate u okvire saradnje koja je moguća, a ona je moguća ako se poštuju institucije Republike Srpske i nadležnosti koje svako od nas ima u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma", izjavio je Đokić novinarima na Mrakovici u pauzi sastanka rukovodstava stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj.

...
Izvor: You Tube


On je ocijenio da ekonomija u Srpskoj bilježi oporavak, pa i blagi rast, te da je rast zaposlenosti vidljiv, budući da je za 1,7 odsto veći u 2015. u odnosu na 2014. godinu, kao što je broj nezaposlenih u 2015. za 6.000 manji nego u 2014. godini.

"Moramo razmišljati o svim mogućim dodatnim izvorima finansiranja", dodao je Đokić.

Govoreći o cijeni struje, Đokić je rekao da je to pitanje pušteno u proceduru, ali da "Elektroprivreda Republike Srpske" trpi ogromne posljedice izuzetno niske cijene struje.

PAVIĆ: JEDINSTVO NA OČUVANJU DEJTONSKE REPUBLIKE

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić izjavio je večeras da među koalicionim partnerima postoji jedinstvo na očuvanju dejtonske Republike Srpske i da su evrointegracije prihvatljive samo uz punopravni subjektivitet Republike Srpske.

"Javna preduzeća ne smiju biti teret Republike Srpske i zato ćemo posebnu pažnju pokloniti svim javnim preduzećima", rekao je Pavić novinarima na Mrakovici u pauzi sastanka rukovodstava stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj.

On je ponovio stav DNS-a da je protiv poskupljenja struje.

Sastanku na Mrakovici prisustvuju lideri i najviši zvaničnici SNSD-a, DNS-a, SP-a, PUP-a Republike Srpske, Srpske radikalne stranke i Ujedinjene Srpske, premijer Srpske Željka Cvijanović i brojni ministri u Vladi Republike Srpske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE