• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela bitka za Beograd

Sedam stranaka preuzelo izborni materijal za lokalne izbore u Beogradu. DS i G17 plus u koaliciji. Za sada dva kandidata: Đilas i Vučić.

 Počela bitka za Beograd Izvor: MONDO

Predsednik Gradske izborne komisije Beograda Vladan Ivanković rekao je da je u četvrtak počeo da teče rok za preduzimanje izbornih radnji na predstojećim lokalnim izborima zakazanim za 11. maj i da je izborni materijal do sada preuzelo sedam političkih stranaka.

To su Partija udruženih penzionera Srbije, Liberalno - demokratska partija, Socijalistička partija Srbije, Integracija republikanska partija, Nova Srbija, Demokratska stranka Srbije i Narodna radikalna stranka, rekao je on na konferenciji za novinare.

Obrasci se već nalaze na sajtu GIK-a, koji je deo sajta Skupštine grada Beograda, dodao je on.

Ivanković je podsetio da je na lokalnim izborima 2004. godine učestvovalo 27 političkih organizacija, troškovi održavanja iznosili su 78 miliona dinara, a da je tom prilikom u Beogradu bilo otvoreno 1.147 biračkih mesta.

Gradsku izbornu komisiju u stalnom sastavu čine predsednik i 12 članova koji imaju zamenike. Komisiju čine četiri člana iz DS-a, tri iz SRS, dva iz DSS i po jedan član iz SPS-a, G17 Plus i PSS.

Utvrđivanje rezultata glasanja na biračkim mestima i dostavljanje izbornog materijala GIK-u obaviće se najkasnije 12. maja u 4 sata, a GIK će utvrditi rezultate izbora najkasnije u roku od šest časova od dostavljanja izveštaja sa biračkih mesta.

Rezultati izbora biće objavljeni u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta, kada je rok i za raspodelu odborničkih mandata.

Dostavljanje podataka GIK-u o tome kojim kandidatima podnosilac izborne liste dodeljuje dobijene odborničke mandate obaviće se u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora.

Na lokalnim izborima u Beogradu 11. maja građani će imati priliku da na četiri godine, pored opštinskih odbornika, prema novom Zakonu o glavnom gradu biraju i 110, umesto dosadašnjih 90 odbornika za gradski parlament.

Predsednici gradskih odbora Demokratske stranke i G17 Plus Dragan Đilas i Tomica Milosavljević potpisali su sporazum o zajedničkom nastupu dve stranke na lokalnim izborima u Beogradu.

Lista će se zvati „Za evropski Beograd-Boris Tadić“, a Milosavljević kaže da je reč o nastavku politike koja je vođena poslednjih godina.

Prvi na listi je Dragan Đilas, koji je i kandidat za gradonačelnika Beograd.

Đilas nije isključio mogućnost postizborne koalicije sa Liberalno demokratskom partijom, ali je rekao da nijednoj drugoj stranci neće ustupiti mesto gradonačelnika.

"Osnova za sve koalicione sporazume je rezultat Borisa Tadića na predsedničkim izborima i podrška koju su mu dali građani, ali i G17 plus", rekao je Đilas.

On je rekao da je Beograd već sada u Evropi "zahvaljujući pokojnom gradonačelniku Nenadu Bogdanoviću, koji je na sjajan način vodio grad i doveo da toga da bude proglašen gradom budućnosti Jugoistočne Evrope".

"Cilj koalicije je da plan i rad Nenada Bogdanovića dalje nastave, da Beograd postane grad budućnosti čitave Evrope", rekao je Đilas.

"Spremni smo da pokažemo šta znači akcija umesto reči", rekao je Milosavljević i istakao da kampanja koalicije neće biti "obična", već da je to "podvlačenje crte i podnošenje izveštaja šta su do sada uradili i zbog čega građani treba ponovo da nam daju poverenje".

Tomica Milosavljević je rekao da će opštinski odbori G17 plus u Srbiji samostalno odlučivati o koalicijama na lokalnom nivou, ali da je sigurno da nigde neće zajedno nastupati sa Srpskom radikalnom strankom, Pokretom snaga Srbije i Socijalističkom partijom Srbije.

Kandidat za gradonačelnika Beograda biće i generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić, koji je izrazio očekivanje da će pobediti na izborima na svim nivoima.

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE