• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Srbija nema tajni plan za podelu Kosova i Metohije

"Svaki pokušaj da se Kosovo zloupotrebljava u međunarodnoj javnosti je "besraman" i šteti interesima Srbije"

 Tadić: Srbija nema tajni plan za podelu Kosova i Metohije Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić odbacio je spekulacije o navodnim namerama Beograda da izdejstvuje podelu Kosova i Metohije i istakao da država Srbija nastavlja da insistira na očuvanju nepovredivosti čitave svoje teritorije.

"Ne postoji nikakav tajni plan države Srbije za podelu Kosova i Metohije. Ovoga trenutka je to objašnjenje koje se koristi u medjunarodnoj javnosti kako bi se objasnila novonastala situacija na Kosovu
", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, država Srbija snaženjem institucionalnog prisustva na Kosovu i Metohiji naprosto pokušava da obezbedi što više veza sa Srbima koji žive u pokrajini i da im tako olakša život.

Tadić je istakao, da se, pored toga što se Kosovo i Metohija zloupotrebljava u medjunarodnoj javnosti kako bi se opravdao neuspeh politike dela medjunarodne zajednice, ono zloupotrebljava i u Srbiji, ali u predizborne svrhe.

"Svaki pokušaj da se Kosovo zloupotrebljava na takav način je "besraman" i šteti interesima Srbije", kazao je Tadić.

Kao primer upotrebe problema na Kosovu u predizborne svrhe Tadić je naveo pismo ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića SB UN, jer je, kako je naglasio, spoljna politika zemlje u isključivoj nadležnosti resornog ministarstva spoljnih poslova.

"Svako ko računa da može da iskoristi Kosovo i Metohiju u predizborne svrhe veoma se vara, i to nije samo opasno sa stanovišta izbornih rezultata, već i sa stanovišta interesa Srbije
", kazao je Tadić.

On je istakao da aktivnosti nijednog ministarstva Srbije ne smeju izlaziti iz okvira vladinog akcionog plana, i u tom smislu najavio da će pojedine elemente predloga sporazuma o saradnji koji je UNMIK-u prosledilo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju raspraviti sa resornim ministrom Slobodanom Samardžićem na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

Komentarišući zahteve nekih političkih stranaka i dela javnosti da se obelodane detalji akcionog plana Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Tadić je rekao da delovi tog plana iz razumljivih razloga moraju ostati poverljivi, dok njegov najveći deo može da bude objavljen.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE