• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reagovanja na oslobađajuću presudu Šešelju

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da nije iznenađen sadržajem presude Vojislavu Šešelju, jer je još iz procesa suđenja bilo potpuno jasno da je Tužilaštvo tribunala pokrenulo još jedan neutemeljen i politički, a ne pravni proces.


"Izricanje presude Šešelju danas u Haškom tribunalu potvrdilo je sav besmisao `međunarodne pravde` koja se pokušala promovisati putem ovog tribunala. Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da jedno iscrpljujuće, maratonsko suđenje, kakvo je imao Šešelj, dobije ovakav epilog", ocijenio je Dodik.

Predsjednik Srpske smatra da Šešelju treba odati priznanje za istrajnost, sposobnost i spremnost da, iz potpuno neravnopravnih uslova i nefer suđenja, izađe kao pobjednik.

"Siguran sam da će haški proces protiv Vojsilava Šešelja dati veoma značajan doprinos pravnoj nauci, ali i da će poslužiti kao još jedan dokaz pravnog beščašća koje godinama promoviše Haški tribunal. Odlazeći dobrovoljno u Hag kazao je da ide da pobijedi Haški tribunal. I pobijedio je", zaključio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu mora imati pozitivne efekte na konačnu presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

"Ovo treba da dovede u pitanje već donesene pravosnažne presude u Haškom tribunalu, posebno u dijelu koji se odnosi na udruženi zločinački poduhvat", rekao je Kojić Srni.

Pravni ekspert Vitomir Popović rekao je da bi, nakon oslobađajuće presude lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju u Hagu, i u slučaju Radovana Karadžića trebalo da bude donesena oslobađajuća presuda jer obojica nisu mogli kontrolisati sve što se dešavalo na ratištima.
"Ni za koga od njih dvojice nije dokazano da je sistematski imao namjeru da nekoga uništava, upropaštava i protjeruje", rekao je Popović.

On smatra da je Vijeće Haškog tribunala u slučaju Šešelj pravedno presudilo.

"Imajući u vidu činjenicu da se Šešelj pominje i u predmetu Karadžić, jasno je da bi to mogla biti jedna od značajnih činjenica za advokate odbrane koji budu radili na izradi žalbe u predmetu Radovana Karadžića", rekao je Popović Srni.

Predsjednik SRS RS Milanko Mihajilica smatra očekivanom oslobađajuću presudu lideru SRS Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu, nakon 12 godina eksperimentisanja u suđenju bez ikakvih dokaza Tužilaštva.

"Oslobađajuća presuda je bila očekivana, jer je svima bilo dobro poznato da Šešelj nije bio predstavnik vlasti, niti je SRS počinila bilo kakve zločine. U suštini sudilo se za politiku koju je stranka vodila i za verbalni delikt, što je nečuveno u sudskoj praksi", rekao je Mihajilica Srni.


Mihajilica je rekao da ga raduje što je Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice, ističući da je to znak da tim odbrane Radovana Karadžića u žalbenom postupku, uz snažnu argumentaciju, može da ospori brojne navode iz njegove prvostepene presude.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da će oslobađajuća presuda izrečena u Haškom tribunalu lideru radikala Vojislavu Šešelju imati pozitivnih posljedica po konačnu presudu prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, ali i da će da dovede u pitanje neke pravosnažne presude.

"Pošto su neke nove činjenice utvrđene u presudi Šešelju to možda može dovesti i u pitanje neke od već pravosnažnih presuda koje je taj tribunal izrekao", rekao je Savčić Srni.

Prema njegovim riječima, oslobađanje lidera radikala od dijela optužnice koja se odnosi na udruženi zločinački poduhvat, za šta je Karadžić osuđen u četiri tačke optužnice, ozbiljno postavlja pitanje šta će biti sa tim dijelom optužnice, od kojeg je oslobođen i Jovica Stanišić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju dokaz da je pravda spora, ali dostižna.

"Ovakva presuda je kompenzacija za visoku prvostepenu presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Dugogodišnja upornost srpskog naroda u dokazivanju istine konačno je počela da daje rezultate", rekao je Stevandić. On je podsjetio da su Srbi do sada u Haškom tribunalu osuđivani i za verbalni delikt. "To je bilo nedopustivo jer oni koji su ubijali Srbe u proteklom ratu nisu osuđivani", dodao je Stevandić.

Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju je bila jedino moguća pod uslovom da Međunarodni krivični sud u Hagu primjeni pravilnu ocjenu dokaza po osnovu činjenica. Ono što je naročito ohrabrujuće, bilo je saopštenje predmetnog vijeća da je Tužilaštvo prethodno uradilo loš posao, ne samo u ovom predmetu, nego i mnogim drugim, izjavio je pravni ekspert iz Banjaluke, Krstan Simić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kaže da je zatečen oslobađajućom presudom. "Ne mogu da razumijem da neko ko je dokazano učestvovao u planiranju svega što se desilo u BiH bude oslobođen", rekao je Zvizdić.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pravda

E moj Zviždiću,zviždi ti koliko hoćeš ali to ti je.A i od tebe Mihajlica je dosta naknadne pameti.

MONDO REPORTAŽE