• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto su Kosovo priznale samo četiri islamske zemlje

Analitičar iz Vašingtona Janus Bugajski izjavio je da je iznenađen što su Kosovo do sada priznale samo četiri islamske zemlje.

 Zašto su Kosovo priznale samo četiri islamske zemlje Izvor: MONDO

"Veliko pitanje, ali i veliko iznenađenje, jesu islamske zemlje, odnosno činjenica da su Kosovo do sada priznale samo četiri islamske zemlje, od kojih nijedna nije arapska. To znači da je za njih antiameričko osećanje važnije od proislamskog", rekao je Bugajski u razgovoru za Glas Amerike.

Bugajski, koji je direktor Centra za istočnoevropske studije u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, kazao je da se očekuje "nekoliko faza priznavanja nezavisnosti Kosova" podsećajući da su u prvoj fazi Kosovo priznale SAD i ključne zemlje Evropske unije.

Druga faza, kazao je Bugajski, uključuje manje zemlje i zemlje van Evrope, dok bi treći talas obuhvatio susedne zemlje, što se sada događa sa priznavanjem nezavisnosti Kosova od strane Bugarske, Međarske i Hrvatske.

"Mislim da će se taj fazni proces nastaviti, pošto neće biti brojnog istovremenog priznavanja Kosova. Osim toga, sa stabilizacijom situacije u regionu, i angažovanjem NATO i EU, dodatne zemlje ce priznati nezavisnost Kosova", kazao je američki analitičar.

Po njegovom mišljenju, Priština ne bi smela da "otuđi" srpsko stanovnistvo na severu Kosova i ono bi moralo da budu uključeno u kosovske institucije: "Što se manje sila bude koristila, biće bolje. S druge strane, treba jasno dati do znanja Beogradu da provokacije nece biti korisne ni Srbima na severu Kosova, a ni Srbiji ni regionu."

Prema oceni američkog analitičara, predstojeći parlamentarni izbori u Srbiji "biće najvažniji izbori od pada Miloševića, koji će naznačiti dugogodišnji pravac kojim će se kretati Srbija". On je kazao da bi bilo veoma korisno za Srbiju ako na izborima pobedi "centristicka, proevropska koalicija" jer bi joj to pomoglo da se priključi EU i izvuče se iz izolacije.

"Međutim, smatram da neki koriste kosovsku kartu da bi sprečili Srbiju da se integriše u Evropu i ostvari svoj potencijal. Bojim se da Rusija ne iskoristi Srbiju kao svoj post-post hladnoratovski eksperimenat da bi sprečila dalje širenje EU i zapadnog uticaja. Srbija, nadam se, neće prihvatiti takvu eksperimentalnu ulogu", upozorio je Bugajski. On je dodao da što se tiče SAD "Kosovo je završena stvar i sada treba ići napred".

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE