• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je u "igri" za gradonačelnika Beograda

Gradonačalnika prestnice posle lokalnih izbora bira pobednička stranka ili koalicija, a već je u "igri" više imena mogućih kandidata.

 Ko je u "igri" za gradonačelnika Beograda Izvor: MONDO

Zakonom o glavnom gradu predviđeno je da gradonačelnika bira Skupština grada Beograda, iz reda odbornika, na četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnog broja odbornika. Pojedine stranke su najavile da će imati kandidate i saopštile su njihova imena, dok druge to pitanje ostavljaju posle objavljivanja izbornih rezultata.

Kandidat zajedničke koalicije "Za evropski Beograd" - Boris Tadić, prema najavama, biće funkcioner Demokratske stranke i ministar bez portfelja Dragan Đilas. Cilj te koalicije, koju čine DS i G17 Plus, stranke koje već vrše vlast u prestonici, nastavak je rada na stvaranju što boljih uslova i kvalitetniji život u srpskoj prestonici.

Đilas je, posle potpisivanja koalicionog sporazuma sa G17 plus, poručio da će se stranke koje su na listi "Za evropski Beograd - Boris Tadić" truditi da prestonica Srbije postane grad budućnosti čitave Evrope, izgradnju jednog i otpočinjanju radova na izgradnji dva nova mosta, kao i otvaranje novih gradilišta.

Izvesno je da će kandidat Srpske radikalne stranke za tu funkciju biti generalni sekretar Aleksandar Vučić. To će Vučiću biti drugi pokušaj da "osvoji" tu funkciju i sedne u fotelju u Starom dvoru. On je na lokalnim izborima 2004. godine izgubio u drugom izbornom krugu od Nenada Bogdanovića (DS) za manje od 10.000 glasova.

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović rekao je da je sa dramskim pisacem Biljanom Srbljanović razgovarao o njenoj kandidaturi za gradonačelnika Beograda. Podsećajući da je saradnja sa Srbljanovićevom počela "kroz poslaničku listu", Jovanović je rekao da i stranka i ona to žele, a da je preostalo rešavanje "nekih tehničkih pitanja" pre svega njenog mesta stanovanja. Biljana Srbljanović živi u Parizu.

Kandidat Socijalističke partije Srbije za gradonačelnika Beograda, kako su odlučili stranački organi, potvrđeno je Tanjugu, biće podpredsednik stranke Žarko Obradović.

U narodnjačkoj koaliciji DSS- NS kažu da još nisu doneli odluku o kandidatu za gradonačelnika Beograda. Prema rečima predsednika Gradskog odbora DSS Nenada Komatine ta stranka ima nekoliko kandidata ali će o tome razmišljati u zavisnosti od rezultata izbora.

Funkcija prvog čoveka Beograda mnogo je više od političke počasti, jer iako su novim Zakonom o lokalnoj samoupravi ingerencije gradonačelnika malo "skresane", gradonačelnik je i dalje "čovek s velikom moći".

Na minulim neposrednim izborima za gradonačelnika prestonice 2004. godine pobedio je Nenad Bogdanović. Funkciju prvog čoveka prestonice obavljali su i Zoran Đinđić, Radmila Hrustanović, Milan St. Protić, Vojislav Mihajlović, Nebojša Čović, Živorad Kovačević, Bogdan Bogdanović, Aleksandar Bakočević, Branko Pešić...

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE