• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjedništvo BiH zapošljava novih šest radnika?

Autor mondo.ba

Na sjednici Savjeta ministara BiH koja je zakazana 5. maja kao jedna od tačaka dnevnog reda naći će se Prijedlog odluke o odobravanju dodatnog zapošljavanja Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Ovaj organ tražio je zapošljavanje šest izvršilaca za obavljanje poslova i zadataka u Predsjedništvu BiH i to dva šefa samostalnih unutrašnjih organizacionih jedinica u Sekretarijatu Predsjedništva BiH, jednog stručnog savjetnika za informatiku u Službi za opšte poslove, jednog višeg stručnog saradnika za medije u Službi za odnose s javnošću, jednog stručnog saradnika za poslove prevođenja u Službi za protokol i ceremonijal i jednog referenta specijalistu za administrativno-tehničke poslove u Sekretarijatu Predsjedništva BiH, piše Klix.ba.

Iznos potrebnih sredstava za dodatno zapošljavanje šest izvršilaca na godišnjem nivou je 191.729 KM, a ova sredstva osiguraće se izmjenom strukture rashoda odobrenog budžeta. Predsjedništvo BiH je i ovu odluku odobrilo povećanim obimom posla.

"Naime, u prethodnom periodu, usljed intenzivnih aktivnosti članova Predsjedništva u skladu s njihovom ustavnom funkcijom i nadležnošću, došlo je do znatnog povećanja obima rada, a sistematizovana radna mjesta u kabinetima članova Predsjedništva ne mogu biti popunjena, što uzrokuje znatne probleme u funkcionisanju. Trenutni broj zaposlenih ne omogućava nesmetano i efikasno obavljanje Ustavom definisanih nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu navedeno, potrebno je odobriti dodatno zapošljavanje šest izvršilaca da bi se prevladao dio nastalih teškoća i stvorili uslovi za bolje funkcionisanje Predsjedništva BiH", navodi se u obrazloženju.

Ovaj organ u decembru prošle godineidentičnim obrazloženjemopravdao je i zahtjev za zapošljavanje sedam izvršilaca za obavljanje poslova i zadataka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, i to: tri savjetnika članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, tri saradnika u kabinetima članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine i jedan namještenik u kabinetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Iznos potrebnih sredstava za zapošljavanje sedam izvršilaca iznosio je 280.500,00 KM.

Podsjećanja radi, administrativni aparat u BiH nosi epitet najvećeg u Evropi, a izvjesno je da iz godine u godinu ne dolazi do smanjenja broja zaposlenih u državnim institucijama. Dok ekonomski stručnjaci upozoravaju kako razgranati birokratski sistem BiH predstavlja ozbiljnu prijetnju bh. ekonomiji, administracija u našoj zemlji nastavlja da raste.

Blizu 64 posto domaćeg bruto proizvoda godišnje se troši na finansiranje glomaznog javnog sektora koji se sastoji od jedne državne, dvije entiteske i deset kantonalnih vlada od kojih svaka ima svoje organe zakonodavne vlasti, odnosno parlamente i skupštine.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE