• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi sa Kosova: Za podelu - podrška nekog iz EU

Predstavnici srpskih stranaka sa Kosova iz medija su saznali za predlog Slobodana Samardžića, a misle da ne bi mogao da funkcioniše južno od Ibra.

 Srbi sa Kosova: Za podelu - podrška nekog iz EU Izvor: MONDO

Goran Bogdanović, funkcioner Demokratske stranke sa Kosova i član pregovaračkog tima Beograda u pregovorima o statusu, izjavio je danas nije upoznat sa planom koji je Samardžić uputio UNMIK-u i ocenio da je "vrlo loše" što sa planom nisu bili upoznati Srbi s Kosova.

"Malo je problematično da se izlazi sa rešavanjem sudbine kosovskih Srba, a da se ne pitaju oni koji žive na Kosovu, oni čija deca i porodice tu žive, i da im se nameće nešto mimo pregovaračkog procesa", rekao je Bogdanović za agenciju Beta.

Bogdanović je kazao da bi "na osnovu onoga što je pročitao u štampi plan mogao da bude prihvatljiv", ali da se radi o suviše ozbiljnoj temi da bi se o njoj saznavalo iz novina. "Ako je taj predlog ono što smo predlagali tokom pregovora i ono iza čega je stao pregovarački tim i ceo državni vrh to je aspolutno prihvatljivo, a sve što je manje od toga nije dobro za srpsku zajednicu", ocenio je.

Bogdanović je ukazao da treba biti obazriv s porukama koje dolaze iz Beograda jer Srbi na Kosovu žive u psihozi, strahu i neizvesnosti, koje nejasne poruke mogu dodatno da pojačaju.

Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju i kandidat za poslanika na listi G17 Plus Oliver Ivanović izjavio je za Betu da mu Samardžićev predlog liči na "predizbornu kampanju" Demokratske stranke Srbije i da smatra da on ne predstavlja stav vlade.

"Na žalost, saznanja o predlogu dobio sam od albanskih novinara. Da tragedija bude veća, nije bio informisan ni predsednik (Srbije Boris Tadić)", kazao je Ivanović. On je ukazao da je Samardžić, kao glavni koordinator pregovaračkog tima, nudio Albancima zakonadavnu, sudsku i izvršnu vlast, a sada, kada su pregovori završeni, traži podelu te sudske vlasti.

"Nema mnogo smisla i sumnjam da postoje šanse (da predlog bude prihvaćen) osim ako se tehnička vlada ne objedini na novoj platformi o podeli Kosova i ako za takvu novu ideju ne pridobilje neku od zemalja EU, jer podška Rusije za tako nešto ne bi bila dovoljna", ocenio je Ivanović.

Ivanović je rekao da se pita kako je Samardžić mislio da reši slučaj nadležnosti sudova ako je Srbin žrtva, a Albanac okrivljeni, i koji sud će rešavati 28.000 sporova oko uzurpirane srpske imovine. Dodao je da ministar treba da precizira i koji bi sud bio viša instanca u slučaju žalbe.

Predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković ocenio je da je predlog srpskog ministra za Kosovo "tipičan kabinetski predlog" i da bi ga bilo teško primeniti na terenu.

Trajković je za Betu rekao da predlog odgovara samo severu Kosova jer ne bi mogao da funkcioniše i južno od Ibra, ukoliko to Albanci ne bi prihvatili ili ih međunarodna zajednica ne natera na to. "Sumnjam da će Albanci prihvatiti nešto što podriva njihov san o nezavisnom Kosovu", kazao je Trajković.

Predsednik Pokrajniskog odbora Srpskog pokreta obnove Ranđel Nojkić je ocenio da je Samardžić pokušao da objasni da se ne radi o podeli Kosova i Metohije, ali da nije objasnio kako bi se rešavali problemi srpske zajednice južno od Ibra. "Model razdvajanja Srba i Albanaca prihvatljiv je na severu, ali ne i u drugim sredinama u kojima živi većina Srba", rekao je Nojkić.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE