• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Svi će u Srebrenicu, u Bratunac niko

Autor SRNA

Na obilježavanju Dana stradanja Srba u Bratuncu nema predstavnika međunarodne zajednice, a za dva dana svi će da pohrle u Srebrenicu, jer za njih postoji samo jedno stradanje.

 Dodik: Svi će u Srebrenicu, u Bratunac niko Izvor: mondo.rs
Ilustracija
Izvor: mondo.rs

To je rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dodao da je u Srebrenici bilo zločina prema muslimanima, ali da nije bilo genocida.

Dodik je nakon parastosa žrtvama rata u Podrinju rekao da su Srbi u Bosni tokom rata branili državu i da nisu željeli ništa osim mira.

On je dodao da je Republika Srpska pokazala svoju sposobnost da samostalno živi, što nije slučaj, kako kaže, sa BiH, Federacijom i velikim brojem kantona.

"BiH je dokaz promašenosti, diverziju njenog postojanja vrši međunarodna zajednica, a jedna od tih diverzija je i to što danas nema nikog od njih, a za dva dana svi će pohrliti u Srebrenicu", rekao je Dodik.

On je dodao da se međunarodna zajednica dodatno ustremila da okarateriše stradanje u Srebrenici kao geonocid, ali da Srbija to nikada neće prihvatiti.

Kako kaže, Alija Izetbegović je u Bosni doveo oba naroda u strašni rat i on je produkovao veliko stradanje muslimana u Srebrenici.

Prema Dodikovim riječima, tačno se zna dokle su suze majki, a kada počinju lažne suze političarki koje žele da naprave pritisak.

"Kako je moguće da za jednu dobru namjeru premijera Srbije Aleksandra Vučića kažu da nije dobro došao. Kažu Vučić nam je uzeo Srebrenicu, šta je trebalo, da pogine, pa da kažu hvala što je došao. Srebrenica je Republika Srpska", rekao je Dodik.

On je dodao da niko ne pokušava da poništi bol i tugu srebreničkih majki, ali da želi da može da se čuje i bol srpskih majki.

Dodik je podsjetio da su Srbi ukupno pretrpjeli najveća stradanja u prošlom ratu, te da cilj Srpske nije BiH.

"Republika Srpska je država, a BiH promašeni pokušaj države", zaključio je Dodik.

VULIN: ZA SRPSKU TRAGEDIJU U PODRINJU NIKO NEMA SLUHA

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas u Bratuncu da se iz godine u godinu obilježava sjećanje na tragediju Srba u Bratuncu i cijelom Podrinju i da se iz godine u godinu vidi da za tu tragediju, osim Srba, niko nema sluha.

"Niko osim Srba ne razume bol i patnju ovih ljudi, niko osim Srba ne razume da je svaka žrtva vredna traženja, vredna saučešća i vredna razumevanja bola", rekao je Vulin na obilježavanju sjećanja na stradanja Srba u Podrinju.

On je dodao da se svake godine ponada da će se na ovim grobovima u Bratuncu pojaviti predstavnici i drugih naroda, da će prihvatiti svoju odgovornost i da će se na grobovima srpske djece zakleti u svoju djecu da se nikada ovo zlo ne ponovi.

"Moja nada ostaje poražena svake godine, jer se samo Srbi okupljaju ovde, svake godine samo Srbi govore o svojim mukama, svojim ranama, iako su predstavnici srpskog naroda i predstavnici Srbije pokazali da im je stalo i do drugih naroda, drugih žrtava i tuđih rana i tuđe muke", rekao je Vulin i dodao da ovo nije samo tragedija srpskog roda, nego i čitavog čovječanstva.

Prema njegovim riječima, dokle god samo Srbi plaču nad svojim ranama i svojim grobovima ne treba se nadati da će život zaista biti bolji i da se može krenuti naprijed.

POMEN ZA NASTRADALE SRBE

Kod Centralnog spomen-krsta u Bratuncu položeno je cvijeće u okviru centralnog obilježavanja stradanja oko 3.500 Srba iz Srednjeg Podrinja i Birča koje su ubili pripadnici takozvane Armije BiH tokom proteklog rata.

Cvijeće su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Srpske Mladena Ivanića, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, te izaslanik ruske ambasade u BiH i predstavnici OHR-a.

Kod Centralnog spomen-krsta cvijeće su položili i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim organima BiH, kao i boračke i organizacije porodica zarobljenih, poginuli boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Crvenog krsta Srpske, te brojne opštinske i stranačke delegacije.

Prethodno je služen parastos na bratunačkom Gradskom groblju, koji je predvodio NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom i prislužene su svijeće za pokoj duša nastradalih.

Centralni komemorativni skup održava se povodom 24 godine od velikog stradanja Srba u okolini Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine i u znak sjećanja i odavanje počasti svim Srbima srednjeg Podrinja ubijenim i poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, bez jednog ili oba roditelja u Podrinju tokom proteklog rata ostalo je oko 800 srpske djece, a oko 5.400 porodica ostalo je bez pokretne i nepokretne imovine.

Od aprila 1992. do januara 1993. godine u napadima muslimanskih snaga iz Srebrenice uništeno je i razoreno na desetine srpskih sela, masakrirano i na najbrutalniji način ubijeno stotine srpskih civila u Srebrenici i selima oko Bratunca, Milića, Srebrenice i Skelana.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Дјуро

Vjecnaja pamjat svim nasim.borcima ko oce u srebrenicu dA se klanja.lazima neka ide ja znam nas pravac ja sam srbin pravoslavac

xy

Ali necemo mi u Srebrenicu, a nisu valjda ludi Srbi da idu tamo gdje ih napadaju. Dosta vise ponizenja. Tamo su ubice Srba, zar da se klanjamo onima sto su ubijali srpski narod. A ne trebaju ni neiskreni predstavnici medjunsrodne zajednice ni oni koji stvarno ne osjecaju zaljenje, nad nasim grobovima. Ne zale stranci ni Srbe ni Bosnjake, oni su i krivi za nasa stradanja. Sve je ostalo farsa.

Istina

Da, o tome treba da se prica svaki dan, da sve vijesti zapocnu pricom o stradanju Srba u prethodnom ratu, o nasim nevinim zrtvama sirom BiH. Nadam se da su se Srbi opametili, da ce konacno shvatiti ko su im prijatelji. Truli zapad sigurno nije.

Da

@Istina Nema prijatelja, sem nas samih i Srbije. Svi ostali gledaju interes. A sto je najzalije i sami sebe izdamo ( zna se koliko je teritorije bilo u rukama vojske R.Srpske ) , sami smo svoji neprijatelji najveci.

MONDO REPORTAŽE