• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mitrovica: UNMIK spreman na dijalog sa Srbima

Radnici srpskih pravosudnih organa su u ponedeljak ispred suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici nastavili protest. UNMIK spreman na razgovor.

 Mitrovica: UNMIK spreman na dijalog sa Srbima Izvor: MONDO

UNMIK je spreman da razgovara sa Srbima radnicima pravosuđa koji su 21. februara započeli proteste u severnoj Kosovskoj Mitrovici, izjavio je portparol te međunarodne misije Đorđi Kakuk.

"UNMIK je spreman da sasluša probleme radnika pravosuđa srpske nacionalnosti… Koliko ja znam to će se dogoditi ubrzo", rekao je Kakuk mitrovičkom radiju Kontakt Plus.

Okružni javni tužilac Milan Bigović izjavio je da će radnici pravosuđa srpske nacionalnosti protestovati svakodnevno sve dok se njihovi zahtevi o povratku na radna mesta ne ispune.

"Za vikend smo sa našim starešinama i rukovodiocima svih pravosudnih organa imali razgovore i dogovoreno je da svakodnevno nastavimo sa ovim protestima i zahtevima da se vratimo na svoja radna mesta", rekao je on.

Bigović je dodao da se radnicima pravosuđa još niko iz UNMIK administracije nije obratio i da oni susret očekuju jer je, kako je ocenio, u interesu svih da se ovaj problem reši.

Radnici pravosuđa srpske nacionalnosti nastavili su protest ispred glavne kapije Okružnog i Opštinskog suda u severnoj Kososkoj Mitrovici, zahtevajući da im se dozvoli povratak u prstorije iz kojih su isterani dolaskom UNMIK-a i Kfora na Kosmet 1999. godine.

Oko 150 radnika pravosuđa okupilo se u 7.30 sati po kišovitom vremenu u severnoj Kosovskoj Mitrovici da bi se posle sat i po mirno razišli, najavivši da će nastaviti svakodnevno okupljanje dok im ne bude omogućen povatak u zgradu suda na radna mesta.

Zgradu suda obezbeđuju pripadnci španskog Kfora koji su ušli u prstorije "Trepčinog" restorana društvene ishrane koji je demoliran prošle nedelje kada su u njemu boravili francuski vonici Kfor-a.

U sukobima u severnom delu Mitrovice, pre sedam dana, posle hapšenja Srba u zgradi suda, poginuo je jedan ukrajinski policajac, a oko 150 civila, međunarodnih vojnika i policajaca teže i lakše povređeno.

Bigović je kazao da će radnici pravosuđa formirati pravni tim i tužiti odgovorne za nelegalno i nezakonito hapšenje radnika pravosudnih organa.

U pravosuđu u Kosovskoj Mitrovici do 1999. godine radilo je oko 200 Srba.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE