• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Sporazum o saradnji sa UNMIK-om nije bio na Vladi

Mlađan Dinkić tvrdi da sporazum o saradnji sa UNMIK-om, u obliku u kojem je predstavljen, nikada nije bio predmet rasprave u Vladi Srbije.

 Dinkić: Sporazum o saradnji sa UNMIK-om nije bio na Vladi Izvor: MONDO

Srpski ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da sporazum o saradnji sa UNMIK-om, u obliku u kojem je predstavljen javnosti, nikada nije bio predmet rasprave u Vladi Srbije.

Sporazum u tom obliku, kako se navodi u nekim dnevnim novinama, nikada nije bio predmet rasprave na Vladi, rekao je Dinkić i kao neozbiljno ocenio to što je sporazum predat UNMIK-u iako prethodno "nikada nije bio na Vladi".

On je u intervjuu Televiziji B92 istakao da je moguće da je "ono što je bilo u Akcionom planu Samardžić pretočio u novi dokument".

Samardžić je 16. marta u Prištini zameniku šefa UNMIK-a Lariju Rosinu predao Predlog sporazuma o zajedničkom sprovođenju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dinkić je naglasio da zna samo za Akcioni plan, koji je odobren i za koji je glasao, i koji je, prema njegovim rečima, sadržao konkretne mere kako da se pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji.

"Šta sadrži ovaj dokument, šta je iz Akcionog plana iz njega prekopirano a šta nije, da li ima nečeg novog dodatog, ja to ne znam", rekao je Dinkić.

Govoreći o Akcionom planu, Dinkić je rekao da Ministarstvo ekonomije preduzima mere da preuzme potpune ingerencije u domenu ekonomije na delu teritorije Kosova i Metohije gde žive Srbi - od subvencionisanja društvenih preduzeća do pomoći privatnom preduzetništvu ili zapošljavanju Srba na Kosovu.

Dinkić se saglasio da Srbija mora da preuzme ingerencije za život Srba na Kosmetu i omogući da oni ostanu na Kosovu i Metohiji, da žive u miru i dobiju zaštitu.

"To jeste suština šta mi možemo da uradimo na kratak rok sa Kosovom i Metohijom - da pomognemo Srbima da tamo normalno žive", rekao je Dinkić i ocenio da je ideja o funkcionalnom razdvajanju dobra zato što Srbija treba da utiče na ono na šta može da utiče.

"Kosovski Albanci su protivpravno proglasili nezavisnost, ali mi ne želimo da se odreknemo Srba koji žive na Kosovu, želimo da im omogućimo da nastave da žive i želimo da preuzmemo i ekonomske ingerencije na Kosovu", rekao je Dinkić.

"Vojne ingerencije ne možemo preuzeti, tamo su međunarodne snage. Ali ekonomske ingerencije, svakako, u cilju da ti ljudi tamo ostanu", rekao je Dinkić.

Upitan koja je svrha tajnovitosti Akcionog plana, on je odgovorio da "nema svrhe" i da bi "trebalo to objaviti", ocenivši da je loše što se neke stvari objavljuju u medijima, a ne idu na raspravu u Vladu Srbije.

Prema njegovim rečima, sa nekih dokumenata posle 17. februara koji su se odnosili na instrukcije kako da postupaju ministri, članovi kabineta, na koje konferencije se može ići, skinut je znak poverljivosti, ali ne i sa Akcionog plana.

Dinkić je objasnio da su to instrukcije prema kojima ne može da se sastaje sa ministrima zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije, ali da može ići na međunarodne konferencije i sastajati sa ministrima čije zemlje nisu priznale nezavisnost južne srpske pokrajine.

(Tanjug/www.mtsmondo.cpm)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE