• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samardžić: Uskoro sa UNMIK-om o sporazumu

Srbija će posle katoličkog Uskrsa nastaviti razgovor sa predstavnicima UNMIK-a o predlogu Sporazuma o uspostavljanju novih odnosa sa UNMIK-om.

 Samardžić: Uskoro sa UNMIK-om o sporazumu Izvor: MONDO

To je izjavio ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić, koji je ponovio da je tekst sporazuma utvrđen u dogovoru sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i precizirao da je cilj tog dokumenta da reguliše odnose Srbije i UNMIK-a u sadašnjoj situaciji.

"UNMIK ovde ne može da ostane neutralan. Da bi se uredili odnosi između Srba i UNMIK-a, između Srbije i UNMIK-a mora da postoji jedan novi sporazum koji će te odnose urediti u skladu s Rezolucijom 1244", rekao je Samardžić.

On je pojasnio da je prvi deo sporazuma opšti, u kojem nudi opšta načela privrženosti Rezoluciji 1244, dok drugi deo predloga sporazuma govori u kojim konkretnim oblastima treba Rezoluciju 1244 sada sprovesti, "da bi Srbi mogli da žive svoj život, da bi bili odgovorni, da bi demokratski taj posao sprovodili i da bi se zadržao okvir nadležnosti UNMIK-a po Rezoluciji 1244".

Predlog reguliše, dodao je Samardžić, način sporovođenja nadležnosti na lokalnom nivou preko srpskih institucija, kojima su Srbi lojalni, u skladu sa prisustvom Srbije na tom prostoru.

"Prisustvo Srbije razume se, je utoliko što ona preuzima neke nadležnosti i sprovodi ih zajedno sa UNMIK-om", precizirao je ministar za KiM i dodao da je to okvir sporazuma i da će se kasnije razraditi konkretne tačke, ako on uopšte bude usvojen obostrano.

Upitan da li je Vlada Srbije upoznata sa predlogom sporazuma, Samardžić je kazao da ga je najavio 13. marta, na pretprošloj sednici vlade.

"Sada je jako čudno da se traži taj tekst na vladi budući da je ovo predlog sporazuma koji tek treba dogovoriti sa UNMIK-om. Vlada će svakako biti upoznata sa njim 'u hodu'. Dakle, svaki put na vladi će biti izveštaj o tome kako idu stvari sa ovim razgovorima u vezi sa sporazumom, ali za sada treba ostaviti to onima koji razgovaraju sa predstavnicima međunarodne zajednice", rekao je Samardžić.

"Ne možemo ovakvu operativnu politiku države oko Kosova i Metohije, konkretno oko ovog sporazuma koji smo dali kao inicijativu, voditi na trgu sa velikim brojem ljudi ili stalno za svaki korak pitati sve članove Vlade da li se s tim slažu", podvukao je Samardžić i dodao da "Vlada i inače, kada se bilo koja druga vrsta sporazuma inicira, sporazum dobija tek onda kada je on u završnoj fazi ili kada je već ispregovaran".

"I onda ga utvrđuje i prihvata na dalji postupak, što će, razume se, biti slučaj i sa ovim sporazumom i sa ovom Vladom, ako od njega uopšte nešto bude", rekao je ministar za KiM.

On smatra da je sada važno da "zadržimo ozbiljnost državne politike" i da se ono što su započeli u kontaktima sa međunarodnim predstavnicima on kao ministar za Kosovo i Metohiju i Vuk Jeremić kao ministar spoljnih poslova privede kraju, "to jest da dođemo do jednog normalnog postupka utvrđivanja tog sporazuma".

Samardžić je istakao da "stalno iznošenje pitanja sporazuma u javnosti deluje kao da ga neko minira i kao da neko iznutra želi zapravo da omalovaži i trivijalizuje značaj ovakvog jednog sporazuma".

"Razume se da takva stvar ide u nekakvoj, pregovaračkoj diskreciji i da se on ne može na javnosti toliko iznositi, a opet, mnogi ministri vlade unose jedan novi stil u radu vlade, iznose takva pitanja pred javnost, ne bi li javnost o tome raspravila pre nego što rasprave oni koji su ispred vlade zaduženi za taj posao. Sa tim apsolutno treba prekinuti da bismo pripodobili državu ovom ozbiljnom poslu", zaključio je Samardžić.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE