• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko o referendumu: Igranje vatrom

Autor mondo.ba

Potvrdivši da je raspisivanje referenduma o Danu Republike Srpske antidejtonski čin, visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, je poručio da se najavama referenduma "ne treba igrati vatrom".

"Čuli smo za mogući referendum u Srebrenici, onda za drugi, da se ukida RS na državnom nivou. To je u nekom smislu otvaranje Pandorine kutije. Mada je za Srebrenicu PIC 2007. godine rekao da treba poštovati Ustav BiH i da je Srebrenica dio RS. Ja razumijem frustracije nekih ljudi tamo, ali ne treba otvarati Pandorine kutije, ne treba se igrati vatrom", rekao je Incko.


On je ponovio je da nije logično da niži sud u RS odlučuje o višem sudu na državnom nivou.

"Druga stvar je to da nije prihvatljivo da se odlučuje o odluci koja je već prihvaćena", istakao je Incko, prenose sarajevski mediji.

On smatra da za zvaničnu reakciju o referendumu u RS ima još vremena.

"Ovaj zakon je tek stupio na snagu u subotu, kada je objavljen u službenim novinama RS. Ja sam i ranije razmišljao kako bih postupio, ali je poznato da imamo odbor i konsultacije u Upravnom odboru u PIC( Veće za implementaciju mira) koji su u toku. Vidjećemo kakva će njihova odluka biti", istakao je.

Kada su moguće sankcije u pitanju, Incko je rekao da postoji više opcija, među kojim su suspenzija, a zatim i zabrana.

On je dodao da postoji mogućnost da je u Beogradu, tokom susreta američkog potpredsjednika Bajdena i premijera Srbije došlo do neke odluke koja bi uticala na održavanje referenduma o Danu RS, ali za to još nema potvrđenih informacija.

Kazao je da bi on mogao teoretski intervenirati i bez podrške PIC, ali da je njegova odluka mnogo jača ako ima podršku dvanaestočlanog odbora.

U slučaju da se održi spomenuti referendum uprkos potencijalnom protivljenju institucija međunarodne zajednice, onda on ne bi bio zakonit i ne bi imao zakonsku osnovu, naglasio je Incko.

"To bi bilo više istraživanje javnog mnenja nego referendum koji ima legalnu i zakonsku snagu", objasnio je.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE