• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD menja predsednika, ne i politiku prema Srbiji

Politika SAD prema Srbiji neće se promeniti, bez obzira na to ko dođe u Belu kuću početkom 2009. godine, izjavio je Ričard Holbruk.

 SAD menja predsednika, ne i politiku prema Srbiji Izvor: MONDO

Bivši izaslanik za Balkan je u intervjuu za beogradske "Večernje novosti" rekao da su prevashodno za građane Srbije, a ne za političare važni predstojeći izbori i da će oni biti samo prividno izbori između Kosova i Evrope.

"Kosovo je nepovratno izgubljeno, a Srbija sada može nepovratno da izgubi i Evropu... Reč je o strategijski važnim izborima, jer će na njima biti odlučeno da li Srbija ide prema Evropi i da li će otvoriti vrata budućnosti za svoju decu i unuke, za efikasniju ekonomiju, evropske vrednosti, ili će biti izolovano ostrvo u Evropi", rekao je Holbruk.

On je naglasio da je priča o statusu Kosova za SAD završena priznavanjem njegove nezavisnosti.

"Nikakve revizije pozicije SAD nisu moguće i to znaju svi. Srbija i Kosovo će, pre ili kasnije, morati da počnu da sarađuju, pre svega na ekonomskom planu, jer je to prirodna stvar i pitanje je samo vremena kada će se stvari normalizovati", istakao je Holbruk.

Na pitanje novinara "Večernjih novosti" da li bi podela Kosova bila dobro rešenje, Holbruk je kazao da je "Ibar danas najeksplozivnija tačka u Evropi" i da je Amerika očekivala probleme na severu Kosova "pogotovu kada smo shvatili da Rusi neće voditi umerenu politiku oko Kosova".

Povodom nedavnih nemira u Kosovskoj Mitrovici, kada je došlo do okršaja između kosovskih Srba i UNMIK-a, on je rekao da je protiv korišćenja sile i da treba raditi sa svim relevantnim političkim liderima kosovskih Srba kako bi se na miran način rešili svi nesporazumi, "poštujući dva principa: maksimalna zaštita za Srbe na Kosovu i nepromenjivost granica Kosova".

O policijskoj misiji EU na Kosovu, Holbruk je istakao da ne treba žuriti i da se pre njenog raspoređivanja treba dogovoriti sa kosovskim Srbima.

"Važno je da Srbi ostanu na Kosovu, kao što je važno i da Euleks deluje na celoj teritoriji Kosova, pa ako za to bude trebalo više vremena, strpljenja ne bi trebalo da nedostaje", rekao je Holbruk.

Na pitanje da li će proglašenje kosovske nezavisnosti uticati na BiH, on je rekao da je Republika Srpska deo BiH i da "Dejtonski sporazum jasno kaže da ona nema pravo na secesiju".

"Neka se Dodik drži Dejtonskog sporazuma i nema problema ni za BiH, ni za Republiku Srpsku, mada bih ja voleo da se izbriše reč 'Republika', dovoljno je 'Srpska'", odgovorio je Holbruk.

Bivši američki izaslanik za Balkan, takođe je rekao da SAD ni u jednom momentu "nisu bile u konfliktu ili sporu sa srpskim narodom, ali smo bili sa režimom Slobodana Miloševića, čija su prva žrtva upravo bili Srbi".

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE