• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njujork tajms: Srbija predložila podelu Kosova

Srbija je zvanično zatražila podelu Kosova duž linija etničkog razgraničenja, piše "Njujork Tajms" i dodaje da su to albanci odmah odbacili.

 Njujork tajms: Srbija predložila podelu Kosova Izvor: MONDO

Predlog vlasti u Beogradu, kako ocenjuje njujorški dnevnik tumačeći sporazum koji je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić dostavio Ujedinjenim nacijama, a pre toga i funkcionerima UNMIK-a, predstavlja vrhunac kampanje Srbije usmeren ka učvršćivanju sopstvene administrativne i političke kontrole na severu Kosova, gde većinu stanovništva čine Srbi.

List, istovremeno, navodi i da predlog Beograda u najvećoj meri predstavlja simboličan potez, s obzirom na to da su predstavnici Albanaca već izjavili da se protive podeli, te da je izvesno da će ga evropske države i SAD odbaciti u okvirima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Ovaj predlog je provokacija Beograda i mi ga u potpunosti odbacujemo. Želimo da pomognemo stvaranju saradnje između Srba i Albanaca na Kosovu, a ne podele," citira "Njujork tajms" zamenika premijera Kosova Hajredina Kučija.

Predlog vlasti u Beogradu, koji razmatraju UN, predstavljen je na 9. godišnjicu bombardovanja Srbije i njime se priznaje jurisdikcija UN nad Kosovom, ali i otvaraju vrata da Srbi u severnom delu pokrajine preuzmu kontrolu nad carinom, sudstvom, policijom, zdravstvom i obrazovanjem.

Istovremeno, desetine lokalnih Srba napustilo je kosovsku policijsku službu i stavilo se na saradnju srpskim vlastima, piše "Njujork tajms," naglašavajući kako veliki broj zapadnih lidera i analitičara smatra da je Srbija, posle kampanje koju je vodio Slobodan Milošević, izgubila moralno pravo da upravlja Kosovom.

"Premijer Vojislav Koštunica je, međutim, izjavio da je NATO bombardovanje bilo deo pokušaja alijanse da uspostavi kontrolu nad Kosovom," piše njujorški dnevnik, navodeći da je srpski premijer rekao da je "sada više nego jasno da je nemilosrdno uništavanje Srbije u NATO bombardovanju imalo samo jedan cilj - pretvaranje Kosova u prvu NATO državu na svetu."

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE