• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sudjenje Šešelju: Ubijali, tukli i pljačkali u Zvorniku

Zaštićeni svedok izjavio je na suđenju Vojislavu Šešelju u Hagu da su 1992. "šešeljevci" maltretirali i ubijali Muslimane u Zvorniku.

 Sudjenje Šešelju: Ubijali, tukli i pljačkali u Zvorniku Izvor: MONDO

Svedok VS-1013, zvornički Musliman koga su srpske snage zarobile pošto su napale i zauzele grad, 4. maja 1992, posvedočio je da su "šešeljevci" iz Kraljeva na čijem je čelu bio "vojvoda Ćele" zlostavljali zarobljenike, od kojih je jedan umro od batina, a drugog su zaklali.

Opisao je i pljačku napuštenih kuća u Zvorniku kojom je rukovodio "šešeljevac" koji se predstavljao kao "major Toro". Odnošeni su nameštaj, građevinski materijal, cele radionice, kazao je svedok, napominjući da je on bio primoran da utovaruje plen i iz sopstvene kuće.

Optuženi Šešelj rekao je da ne poriče da su u Zvorniku "počinjeni veliki zločini" i da je svedok bio žrtva, ali da će osporavati njegovu "identifikaciju" počinilaca.

VS-1013 rekao je da je od maja do sredine jula 1992. bio zatvoren u u direkciji zvorničke fabrike obuće, a zatim na ekonomiji i u ciglani u obližnjem Karakaju. Zarobljenike su sve vreme prebijali i maltretirali "šešeljevci" "vojvode Ćeleta" i pripadnici "ratne policije" iz Loznice koje je on od ranije znao kao kriminalce.

Jedne noći na ekonomiji, ispričao je svedok, došao je "vojvoda Ćele" sa ljudima, preteći da će poklati zarobljenike. Zatim su izveli jednog starijeg Muslimana, optužujući ga da je ustaša i da "ima istetovirano slovo U na telu".

"Tukli su ga, a mi smo slušali... Klečali smo goli do pojasa, jer nam je Ćele naredio da se 'molimo Isusu, jer smo Srbi'... Starac je na kraju jedva upuzao nazad i rekao nam: 'Deco, halalite, ja odoh' i tu je umro", posvedočio je VS-1013.

Svedok je opisao i kako je kasnije zarobljenog Ismeta Ćiraka na ciglani u Karakaju zaklao "šešeljevac" zvani Pufta.

"Pufta je došao sa 'šešeljevcima' Savom i Sašom i izveo Ismeta, rekavši da će da ga zakolje... Ja sam bio do prozora i čuo Savu i Sašu kako se smeju i govore Pufti da se ne zeza i da je bolje da prestane dok nije kasno... Saša se onda vratio i rekao da bi čoveka mogao da ubije, ali ne i da muči kao Pufta... Za njim je došao i Sava i rekao da Pufta kolje Ismeta tupim nožem, a on mu je nudio oštar", izjavio je svedok.

Posle nekoliko minuta, po njegovim rečima, pojavio se i Pufta sa krvavim nožem i naredio jednom od zarobljenika da izađe i opere nož. Kada se vratio, zarobljenik je bio bled i rekao je da je Pufta stvarno zaklao Ismeta.

VS-1013 je rekao i da je Pufta jednom zarobljenom Muslimanu nožem isekao tetovirani polumesec i zvezdu sa ruke, a prethodno ga je naterao da tetovažu sam spali.

Opisujući pljačku zvorničkih kuća u kojoj je bio primoran da učestvuje, tovareći plen na kamione koji su ga prevozili u Srbiju, svedok je kazao i da je jednom video kako "major Toro" predaje Pufti veliku sumu nemačkih maraka i kako mu u ruci ostaje kartica Srpske radikalne stranke.

Kada je, sredinom maja 1992, prebačen iz Zvornika u logor Batković kod Bijeljine, VS-1013 je od drugih zarobljenika čuo za teška zlodela koje su "šešeljevci" "major Toro", Zoks, Pufta, Repić i drugi počinili nad Muslimanima u domu kulture u selu Čelopek.

U nastavku suđenja, svedoka će u sredu unakrsno ispitivati optuženi Šešelj.

(www.mtsmondo.com/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE