• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Licemjerje: Kritikuju pa daju više para pravosuđu

Autor mondo.ba

Budžet četiri pravosudne institucije na bh. nivou u 2017. godine trebalo bi da bude povećan za oko milion maraka, što zvuči prilično nelogično ako imamo na umu da pravosuđe BiH kritikuju i SNSD i SDS.

U prijedlogu budžeta koje je Predsjedništvo BiH uputilo u parlamentarnu proceduru, predloženo je da se budžet Suda BiH poveća za oko 668.000 KM, Tužilaštva BiH 218.000 KM, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH 107.000 KM, te Ustavnog suda BiH 61.000 KM.

Iako su institucije pravosuđa na državnom nivou na meti stalnih kritika kako predstavnika SNSD-a, tako i SDS-a, posebno nakon spornih odluka Ustavnog suda BiH vezano za Dan Republike Srpske, to nije uticalo na fomiranje nacrta budžeta kojim ove institucije raspolažu.

Najveće povećanje odnosi se na troškove za plate i naknade zaposlenih.

Poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Borislav Bojić kazao je za Mondo da je budžet bh. institucija, pa tako i pravosudnih, tek u toku pripreme, te da je još rano govoriti  o tome da li će povećanja ostati u planiranim okvirima.

"Ovaj dokument će još biti predmet rasprave.Pitanje je da li će SDS to tako dopustiti ili ćemo kroz amandmane to mijenjati. Treba sačekati da se završe analize i sprovede amandmanska procedura”, navodi Bojić.

Poslanik SNSD-a Milica Marković kaže da da pravosudne institucije svojim rezultatima nisu opravdale planirano povećanje budžeta.

"Povećanje budžeta u pravosudnim institucijama BiH je nedopustivo. Pola BiH se diglo kritikujući rad Suda i Tužilaštva BiH, i nema nikakvog smisla da im se i sada povećava budžet", kaže Markovićeva za Mondo.

OBA-i 2,94 miliona više

Prijedlog budžeta previđa povaćenje budžeta i Pravobranilaštvu BiH za 531.000 KM, a Ministarstvu pravde za ukupno 2.151.000. Između ostalih, Regulatnorna agencija za komunikacije bi dobila 555 hiljada KM više nego prošle godine, OBA 2.944.000 KM, Agencija za policijsku podršku 55.000 itd. Ukupno, za finansiranje svih institucija u BiH budžetom je planirano 950 miliona KM, a za servisiranje spoljnog duga BiH 1,011 milijarda KM.

Ona podsjeća da je ovim institucijama i 2015. godine povećan budžet i to za 1,5 milion KM.

"SDS nas je tada kritikovao jer nismo spriječili to povećanje, a nismo ni mogli jer smo bili preglasani. Što se tiče ovog prijedloga za 2017. godinu SNSD će sigurno uložiti amandmane", kaže Markovićeva.

Zanimljive su i stavke za koje su predviđena sredstva. Prema prijedlogu, budžet Suda BiH trebalo bi da se poveća 668.000 KM, a najveće povećanje je u stavci ugovorene usluge, 527.000, dok je u slučaju Tužilaštva za 273.000 KM povećan iznos za plate, ali je "otkinuto“ na drugim stavkama pa bi ukupno povećanje bilo 218.000.

Tužilaštvo i Sud BiH godinama su glavna meta oštrih retoričkih napada iz Banjaluke, a ove dvije institucije su i "predmet“ najavljivanog, ali teško sprovodivog referenduma koji bi se u doglednoj budućnosti sproveo u Republici Srpskoj. S druge strane, zbog nečinjenja u borbi protiv kriminala i korupcije, Tužilaštvo - čiji je doskorašnji glavni tužilac Goran Salihović suspendovan - žestoko napada i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE