• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić u Džakarti - podrška Indonezije

Indonezija ne podržava jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i smatra da rešenje za status trebalo tražiti kroz pregovore.

 Jeremić u Džakarti - podrška Indonezije Izvor: MONDO

"Indonezija ne podržava jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Složili smo se da se rešenje za budući status pokrajine mora naći kroz pregovore i uz poštovanje međunarodnog prava", rekao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić Tanjugu posle razgovora u Džakarti sa ministrom spoljnih poslova i predsedikom Parlamenta Indonezije.

Šef srpske diplomatije podsetio je da je Indonezija članica Saveta bezbednosti UN, najmnogoljudnija muslimanska zemlja i, samim tim, jedna od najuticajnijih u Organizaciji islamske konferencije i Pokretu nesvrstanih.

Indonezija je "jedna od ključnih zemalja u našoj strategiji da pokušamo da ograničimo broj država koje se odlučuju za jednostrano priznavanje Kosova i Metohije", istakao je Jeremić. On je ocenio da bi Džakarta mogla da utiče na mnoge države, pre svega muslimanske zemlje i članice Pokreta nesvrstanih, u trenutku kada se Srbija trudi da stekne podršku za svoj stav u više od polovine zemalja članica UN.

"Od velike važnosti je to što smo se danas složili da Kosovo nije problem koji ima versku dimenziju kao dominantnu dimenziju, nego da je to čist etnopolitički problem", ocenio je Jeremić.

Podrška Indonezije je veoma važna i zbog toga što planiramo da pokrenemo inicijativu da Generalna skupština UN zatraži pravno mišljenje Međunarodnog suda pravde o tome da li je nezavisnost Kosova proglašena u skladu s međunarodnim pravom, naglasio je šef srpske diplomatije i dodao da je Beograd dobio podršku Indonezije za takvo pitanje.

Jeremić je dodao da je sa zvaničnicima Indonezije, zemlje sa 235 miliona stanovnika, razgovarao i o bilateralnoj saradnji, mogućnostima za povećanje trgovinske razmene i produbljavanje ekonomskih veza s državom.

Jeremić će intenzivnu diplomatsku aktivnosti nastaviti i narednih dana: u subotu će boraviti u Sloveniji, gde se na Brdu kod Kranja održava sastanak ministara spoljnih poslova EU, posle čega će otputovati u Brazil, potom u Rumuniju, gde 2. aprila počinje dvodnevni samit NATO, i zatim će otputovati u Njujork, u sedište UN.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE