• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proroković: Traži se izgovor za nasilje u Mitrovici

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Dušan Proroković demantovao je tvrdnje UNMIK-a da u pokrajini postoje kancelarije MUP-a Srbije.

 Proroković: Traži se izgovor za nasilje u Mitrovici Izvor: MONDO

Proroković je pred početak okruglog stola "Kosovo i Metohija - šta dalje" rekao novinarima da nema nameru da svaka dva dana demantuje tvrdnje portparola UNMIK-a Aleksandra Ivanka o postojanju pripadnika MUP-a na Kosovu i Metohiji.

"Čini mi se da se ponavljanjem tih tvrdnji i pojavljivanjem tekstova u albanskoj štampi traži opravdanje i izgovor za nasilje i brutalnu akciju preduzetu 17. marta 2008. godine", kazao je Proroković i dodao da Srbija nastavlja da insistira na međunarodnoj istrazi o događajima 17. marta u Kosovskoj Mitrovici.

Što se tiče predloga koji je ministar Slobodan Samardžić predao UNMIK-u 16. marta i koji je potom prosleđen u sedište UN, Proroković je rekao da razgovori na tu temu zavise kako od Beograda tako i od UNMIK-a i da bi bilo što bolje da oni počnu što pre.

Proroković je naglasio da se tom prilikom sa zvaničnicima UNMIK-a mora razgovrati o dvojakom tumačenju Rezolucije 1244, jer neke države taj dokument Saveta bezbednosti UN koriste kao osnov za priznavanje nezavisnosti Kosova.

"To je skandalozno i zbog toga sa UNMIK-om moramo da razgovaramo o tumačenju Rezolucije 1244, kako do takvih stvari više ne bi dolazilo", kazao je Proroković i dodao da će na tom sastanku biti reči i o nizu tehničkih pitanja.

Proroković je naveo da će Srbija spor nastao zadržavanjem lekova na carini u južnoj Mitrovici rešiti kao i pre nekoliko nedelja kada je zasustvljena pošiljka za zdravstvne ustanove na centralnom Kosovu.

Prema Prorokovićevim rečima, Srbija je trebalo već da počne sa podnošenjem tužbi protiv zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova. Dodao je da se tužbe mogu podneti i domaćim sudovima i da Srbija mora koristiti sva demokratska sredstva kako bi odbranila teritorijalni integritet.

Odgovarajući na pitanje o humanitarnoj pomoći Rusije namenjenoj kosovskim Srbima, Proroković je naglasio da je ta inicijativa potekla od Rusije i da je svaka takva inicijativa dobrodošla.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE