• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SBB traži smjenu Jusića

Autor mondo.ba

Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine danas je uputio zvaničan zahtjev predsjedavajućem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću za pokretanje postupka smjene zamjenika ministra odbrane BiH Seada Jusića.

 OS BiH u Banjaluci Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Zahtjev je upućen, kako pojašnjavaju iz SBB-a, nakon što je Jusić u više izjava za medije kazao da je "odluku o učešću Oružanih snaga BiH" (OSBiH) potpisivao po nalogu ministrice odbrane Marine Pendeš, a da pri tome nije izvršio nikakve konsultacije s bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem ili predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, te što "nije poštovao Odluku Ustavnog suda BiH", prenose Nezavisne novine.

Iz SBB-a takođe podsjećaju da je imenovanje Jusića na navedenu poziciju, s ciljem koalicionog sporazuma, predložila ova stranka.

"Međutim, uzimajući u obzir da je Jusić u proteklim danima poduzeo određene poteze vezane za učešće pripadnika OSBiH na manifestacijama povodom obilježavanja praznika koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim bez konsultacije sa svim članovima Predsjedništva BiH, kao i da o tim potezima nije upoznao stranačke organe, ne postoje uslovi za njegovo daljnje obnašanje ove funkcije," saopšteno je iz SBB-a.

Po okončanju tražene procedure, SBB će dostaviti prijedlog novog kandidata za zamjenika ministra odbrane BiH, dodaje se u saopštenju.

''Ostavku podnijeti neću sve dok mi se ne utvrdi eventualna odgovornost na ove okolnosti. Legitimno pravo predsjednika Radončića je da pokrene proceduru za moju smjenu, ali o sljedećim koracima možemo razgovarati tek nakon što istraga utvrdi činjenice'', rekao je Jusić u izjavi za N1.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić potvrdio je danas za N1 da je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću podnio inicijativu za smjenu zamjenika ministra odbrane BiH Seada Jusića.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE