• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR: Osnovna poruka nije poređenje RS i NDH

Autori mondo.ba Autori Agencije

Nakon burnih reakcija iz Republike Srpske zbog izjave visokog predstavnika Valentina Incka u kojoj je "uporedio" RS sa NDH, iz OHR-a je za BHRT rečeno da osnovna poruka nije trebalo da bude ovo poređenje.

"Fokus poruke visokog predstavnika bio je, kao što je visoki predstavnik i ranije često isticao, da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obilježavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tokom obilježavanja 9. januara bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati. Povrh toga, Ustavni sud je tri puta donio odluku o ovom datumu. U svakoj državi odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće za sve", piše u odgovoru OHR-a.

Incko je, komentarišući za "Faktor" proslavu Dana Republike Srpske 9. januara, rekao da za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu.

"Ako bismo počeli slaviti praznike kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti", rekao je Incko.

Tagovi

OHR

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan B.Luka

Incko odlazi ti si zlo vidis i sam i nediraj nasr republiku ostani gnido u sarajevu tu ti je mjesto sa bakirom izabegovicem , isti si kao i on.

Aha

Ovo je kao trebalo biti vadjenje ha ha Nije to glavna poruka ali sporedna jeste, tj. ne poricu poredjenje niti se izvinjava bagra. Srbi a i svi ostali koji se smatrate antifastima ukoliko ne dodje direktno jasno i glasno izvinjenje ne komunicirajte uopste sa Inckom. Ne Ivanic, ne Dodik nego bilo ko iz politickog zivota. Koja je to zivotinja stiti svoje genocidne pretke koji su pobili desetine miliona ljudi, poredeci ih sa jednim malim slobodarskim i pravednim narodom.

svaka cast

Zena Zmaj je sve rekla...iskreno,kulturno,tacno... Svaka cast.

zena-zmaj

Bolje da se ne vadite! Evo ja sam sa svojom porodicom bas lijepo proslavila Dan Republike Srpske, a uopste nisam Srpkinja. I na kucu sam istakla zastave. Uopste mi ne smeta to sto je odrzana liturgija, slavu smatram divnim naslijedjem, a u izgradnju Republike i u taj dan nisu utkani samo zivoti Srba, vec svih njenih naroda i svi su njeni gradjani slavili. Patriotizam nema veze s nacionalnoscu, svi gradjani jedne zemlje treba jednako da je vole i postuju. Znam mnogo muslimana, Hrvata, Makedonaca, koji su se borili da stvore, odbrane i sacuvaju nasu Srpsku, na zalost, znala sam mnoge koji su i poginuli za nju. Svima njima je Srpska bila dom i svima su porodice tu zivjele i zive i dalje. Misli li iko da oni ne vole Srpsku i da ne slave njen rodjendan? Misli li iko da su na referendum izlazili samo Srbi? Tacno znam da je vole i postuju i da su i na referendumu rekli 'DA!' Hoce li to Incko i OHR da mi kazu da ne treba da volim svoju rodnu grudu i svoj komad neba? Odakle im pravo da misle da mogu da pljuju i omalovazavaju moju otadzbinu?

Gz

Nije vrat nego sija. Bagro konjusarska

MONDO REPORTAŽE