• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Incku zabraniti ulazak u Srpsku"

Autori mondo.ba Autori Agencije

Nastavlja se osuđivanje izjave visokog predstavnika u BiH u kojoj je "uporedio" RS sa NDH

Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske najoštrije je osudilo izjavu visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u kojoj poredi Dan Republike Srpske sa danom osnivanja NDH i poručilo da mu treba zabraniti ulazak u Srpsku.


"Incku treba zabraniti ulazak u Republiku Srpsku, jer on nije visoki predstavnik u BiH, već za Federaciju BiH u kojoj je postao instruktor Bošnjacima kako da protjeraju druga dva naroda i da na ovom području Evrope stvore islamsku državu BiH", rekla je predsjednik Udruženja Božica Rajilić.

Rajilićeva je dodala da je Incko ovakvom izjavom uvrijedio porodice srpskih žrtava Drugog svjetskog rata, kao i srpske žrtve posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Udruženja i organizacije od javnog interesa za Republiku Srpsku proistekla iz odbrambeno-otadžbinskih ratova zahtijevaju od Vlade Republike Srpske da od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka traži da se izvini srpskom narodu zbog njegove izjave u kojoj je on izjednačio 9. januar - Dan Republike Srpske sa 10. aprilom - danom NDH-a.

"Ukoliko traženo izvinjenje izostane, zahtijevamo da Vlada Republike Srpske proglasi Incka nepoželjnom osobom na prostoru Republike Srpske i prekine sve kontakte sa njim", saopšteno je iz Boračke organizacije Republike Srpske.

Predstavnici Udruženja i organizacije od javnog interesa za Republiku Srpsku proistekla iz odbrambeno-otadžbinskih ratova na današnjem sastanku u Banjaluci zauzeli su jedinstven stav da je cilj Inckove izjave da se na srpski narod i Republiku Srpsku prebaci kolektivna krivica za sve događaje u proteklom ratu, te da se u drugoj fazi, na osnovu navodne kolektivne odgovornosti, zatraži njeno ukidanje.

Sastanku su prisustvovali i zahtjev potpisali predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša Republike Srpske, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske, Udruženja amputiraca "UDAS", Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Republike Srpske, Udruženja "Jasenovac - Donja Gradina", Banjaluka, te Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske i Udruženja građana "Veterani Republike Srpske".

Poređenje Republike Srpske sa NDH je skandalozna i fašistička izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i dio je postojeće kampanje protiv Srpske kao navodno genocidne, kampanje kojoj je cilj da se stvori osnov za njeno ukidanje, rekao je Srni politički analitičar Branko Radun.

"To je zaista skandalozna i fašistička izjava zato što se time negira genocid nad Srbima u BiH i borba za slobodu Srba tokom 20. veka, jer je Republika Srpska posledica svega toga, i poređenje sa NDH jeste kampanja protiv Srpske kao navodno genocidne", rekao je Radun.

On je upozorio da je riječ o dugoročnoj kampanji koja se vodi više od dvije decenije, a Inckova skandalozna izjava predstavlja samo "jedan sažeti iskaz u toj kampanji".

Radun ukazuje da iako Incko "nije ni prvi, ni posljednji koji Srbima pokušava da udari žig genocidnosti" njegova izjava predstavlja najveću uvredu za Srbe, jer poredi Republiku Srpsku sa tvorevinom koja je izvršila genocid na srpskim narodom.

"Najbezobraznije u toj izjavi jeste to što su Srbi najviše stradali u 20. veku u BiH i Hrvatskoj, a bilo je više genocida nad Srbima u 20. veku, pa porediti Republiku Srpsku sa onom tvorevinom koja je izvršila genocid nad Srbima, to je zaista najveća uvreda za Srbe", rekao je Radun.

On je ocijenio da bi svi državni organi Republike Srpske i Srbije, ali i mediji trebalo da traže Inckovu smjenu i da prekinu komunikaciju s njim.

Radun napominje da se kampanja protiv Republike Srpske vodi i u nekim krugovima u Srbiji, kao što je izjava Čedomira Jovanovića da je počinjen genocid u Srebrenici ili izjave iz političke struje koja je vezana za zapadne fondove.

"Propaganda o Srpskoj kao genocidnoj tvorevini osnova je za ukidanje Republike Srpske. Ako taj stav, zaključak, ideja pobedi, onda može biti `opravdan` i zahtev za ukidanje Republike Srpske. To je zapravo cilj te čitave propagandne mašinerije", zaključio je Radun.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je ranije da bi se, ako bi se počeli slaviti praznici kao što je 9. januar - Dan Republike Srpske, onda neki mogli dosjetiti da se slavi i 10. april, dan kada je osnovana NDH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE