• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zajednička radna grupa i sjednica Vlada RS i FBiH

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Premijeri Federacije BiH i RS Fadil Novalić i Željka Cvijanović dogovorili su se danas da dvije Vlade održe zajedničku sjednicu 28. februara ili 9. marta, u zavisnosti od obaveza ministara.

 Vlada RS i Vlada FBiH Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

  Takođe, dogovoreno je da se formira zajednička radna grupa koja bi dogovorila infrastuktune projekte, prije svega trasu autoputa Beograd – Sarajevo.

S obzirom na to da su u opticaju dvije trase ovog autoputa, jedna koja ide preko FBiH, a druga preko RS, Cvijanović je istakla da će, nakon sastanka koji je na ovu temu u ponedjeljak održan u Beogradu, sve nedoumice rješavati spomenuta radna grupa, ali je i otkrila da je razmatrana i treća trasa.

"Želimo da se upustimo u ovu problematiku na adekvatana način. Radne grupe će opredijeliti šta je najbolje, ali ja moram da kažem da smo danas gledali i jednu treću varijantu, ali o tom po tom," istakla je Cvijanović.

Novalić je kazao da je razgovarano o „nijansama“ .

"Dogovorili smo radnu skupinu kako bismo utvrdili šta bi bilo pametno uraditi na toj trasi koja je u strategeiji," istakao je Novalić.

Kada je u pitanju reformska agenda i aranžman sa MMF-om, premijeri su se usaglasili da ispunjavanje tih zadataka ide nešto brže u RS nego u FBiH, a prema Novalićevim riječima, razlog je što je FBiH dvodomna, kao i što ima vast na kantonalnom nivou, a kroz koje treba „progurati“ određene mjere ili zakone.

"Mi imao malo teži zadatak od RS jer je kod nas dvodomni sistem pa morate sve progurati kroz dva parlamenta, a imamo i kantone koji čine takođe jedan nivo vlasti više. Zato se stiče utisak da idemo malo sporije. Da ne izmišljamo toplu vodu, zamolili smo RS da naše ekipe dođu ovdje i preuzmu ta iskustva. Ima i obrnute situacije, kao na primjer u radnom zakonodavstvu, gdje smo mi otišli dalje," istakao je Novalić

Što se tiče spornog Zakona o akcizama, Novalić je kazao da se „vrijedno radi“ da se to otkloni, dok je Cvijanović podvukla da nema „uslovljavanja“.

"Aranžman sa MMF-om postoji, ali tranši nema," rekla je Cvijanović.

Novalić je povukao dobru saradnju sa premijerkom RS.

"Sastajemo se dva puta godišnje i mi to kvaifikujemo kao tehničke sastanke. Bez obzira da li su vremena manje ili više krizna, Vlade koje su zadužene za poboljšanje žitvnotnih uslova građana, rade revnosno i sinhronizovano na onome što doprinosi boljitku u BiH," istakao je Novalić.

On je naglasio da nivo saradnje između ove dvije Vlade „vjerovatno funkcioniše najbolje u BiH“.

Premijerka RS je istakla i da je jedna od tema današnjeg razgovora bilo i restruktuisanje entitetskih željeznica.

"Nas u RS čeka nešto složeniji posao, nego kolege u FBiH, ali tjeli smo da razmijenimo iskustva. Najveća dilema se postavlja oko putničkog saobraćaja, pa smo razgovarali kako da podržimo ova preduzeća, a da se uklopimo u zahtjeve Svjetske banke," istakla je Cvijanović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE