• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Domaćinstva bez struje, klizište pokidalo vodove

Autor mondo.ba

U fočanskom selu Gornji Budanj, u mesnoj zajednici Miljevina, dvadesetak domaćinstava već peti dan nema struju. Razlog - ogromno klizište, koje se otvorilo iznad kopa Novog rudnika mrkog uglja "Miljevina", pokidalo je elektrovodove.

Klizište je oborilo 20 stubova niskonaponske mreže i pričinilo štetu oko 30.000 maraka - kažu u fočanskoj "Elektrodistribuciji", objašnjavajući da je cijelu trasu, u dužini od kilometar i po, potrebno izmjestiti.

Radnici "Elektrodistribucije" postaviće tridesetak novih stubova, a građevinsku mašinu za kopanje rupa ustupiće im Rudnik. Materijal je stigao i radovi bi trebalo ubrzo da počnu.

U "Elektrodistribuciji" kažu da su uslovi za rad teški, zbog snijega i leda. Ukoliko sve bude išlo prema planu, nova trasa, koja ide vrhom brda, trebalo bi da bude završena za pet do šest dana, pišu "Večernje novosti".

Klizište dugo više stotina metara aktiviralo se u noći između petka i subote, 20. i 21. januara, kad je potonula cijela strana brda iznad kopa Rudnika. Lokalni put je nestao, zatrpani su bazeni sa pitkom vode, pokidani su elektrovodovi, klizište je progutalo i dvije štale, došlo do samih kuća i ugrozilo opstanak pet domaćinstava.

Mještani tvrde da je iskopavanje uglja uzrok klizištu, dok u Rudniku kažu da su radili prema propisima i da je u pitanju prirodna nepogoda.

Pet ugroženih domaćinstava u Budnju, uprkos velikoj opasnosti od klizišta, prethodne četiri noći uglavnom su proveli u svojim kućama.

U najtežoj situaciji je porodica Danila i Milke Filipović, kojima je klizište uništilo stajske objekte u kojima je bilo smješteno 20 krava i četvoro teladi.

"Pronašli smo kuću sa štalom tu u blizini, gdje ćemo se privremeno smestiti, a Rudnik će nam platiti zakup. I ostale porodice će se vjerovatno snaći na sličan način, jer je u okolini Miljevine dosta napuštenih imanja", kaže Dimitrije Filipović, koji je s porodicom pretrpio najveću štetu od klizišta.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE