• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Bh. Most" izlazi na političku scenu

Autor mondo.ba

Sedam nezavisnih načelnika i gradonačelnika iz Federacije BiH sastalo se danas sa Larsom Gunarom Vigemarkom, šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH. Još prije nekoliko mjeseci ova ekipa označena je kao bh "Most".

Kako prenosi N1, sastanku su prisustvovali Vigemark, njegov zamjenik i saradnici, te Fuad Kasumović (gradonačelnik Zenice), Amra Babić (načelnica Visokog), Muhamed Ramović (načelnik Goražda), Ibrahim Hadžibajrić (načelnik opštine Stari grad Sarajevo), Zlatko Hujić (načelnik Bosanskog Petrovca), Sead Džafić (načelnik Kalesije), Zikrija Duraković (načelnik Bužima).

Uoči sastanka u Delegaciji EU podršku ovoj platformi dao je i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća. Podrška je stigla iz Lukavca, Zavidovića i drugih opština.

Nakon ovog sastanka postalo je jasno da će "Pokret za Evropu" koji čine ovi načelnici u narednih nekoliko dana i zvanično kročiti na političku scenu. Priča o osnivanju ovog pokreta traje već nekoliko mjeseci, a neki su ovu grupaciju nazvali i bosanski "Most", po ugledu na političku organizaciju iz susjedne Hrvatske koja je, podsjetimo, za kratko vrijeme postala nezaobilazan faktor u formiranju vlasti u toj državi.

Na proteklim lokalnim izborima odličan rezultat u Federaciji BiH ostvarili su nezavisni kandidati koji su uglavnom bivši članovi SDA. Nakon izbora su se povezali pod pokroviteljstvom bivšeg zamjenika ministra finansija Fuada Kasumovića koji je ubjedljivo slavio u trci za gradonačelnika Zenice.

"Na sastanku su razmijenjena mišljenja i stavovi. 'Pokret za Evropu' je dobio apsolutnu podršku za ono što smo obrazložili. Takva ideja za BiH ima podršku Delegacije EU", rekao je Fuad Kasumović.

On je rekao da su se svi učesnici sastanka složili kako druge ideje nema i da građani BiH moraju nešto preduzeti s obzirom da trenutno stanje ne vodi ničemu dobrom. Kasumović je ponovio da je ovaj pokret jedina istinska alternativa trenutnoj situaciji u državi, te da neće biti politička stranka. On je istakao da se razgovori vode na svim nivoima i sa mnogim političarima.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Ma ni skela a kamo li most.

MONDO REPORTAŽE