• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krijumčarenje u BiH: Od "afričke šljive" do zuba

Autor mondo.ba

Ukupna vrijednost robe koju je UIO oduzela proše godine procijenjena je na osam miliona maraka.

 Krijumčarenje u BiH: Od "afričke šljive" do zuba Izvor: Mondo/Goran Sivački
Ilustracija
Izvor: Mondo/Goran Sivački

  Među stvarima koje svake godine službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzmu od krijumčara su: vozila, skupocjeni satovi, gasni pištolji, nakit, parfemi, odjeća, kanabis, lijekovi, zubni implatati i preparati za potenciju i mršavljenje, piše Glas Srpske.

Na toj listi je širok asortiman robe koja nije bila prijavljena za redovno carinjenje, pa tako dolazi do apsurdnih situacija kada se zaplijeni nekoliko stotina kilograma svježeg paradajza i banana. 

Kako piše Glas, službenici UIO sve češće nailaze na falsifikate poznatih brendova kao što su torbice "prada" i aparati "nutribulit" ; na sarajevskom aerodromu oduzet je zlatni nakit "kartije", a na istom mjestu spriječen je i nezakonit promet visokokvalitetnih dentalnih implantata procijenjenih na 87.000 KM, rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO BiH Ratko Kovačević.

Između ostalih stvari, u jednoj akciju, u carinskom referatu "Pošte" Sarajevo otkriveno je 400 grama kanabisa u preporučenoj pošiljki pristigloj iz Litvanije.

"Među oduzetom robom bili su i preparati za potenciju "afrička šljiva" i razni preparati za mršavljenje," kazao je Kovačević.

Službenici UIO prilikom kontrola koriste opremu koju je donirala američka vlada. Ona omogućava dubinsku kontrolu vozila i mjesta koja se mogu koristiti za skrivanje robe.

Švercovana roba biva privremeno zaplijenjena i UIO ne može sa njom slobodno raspolagati. O njenoj konačnoj sudbini odlučuju sudovi po osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Za pravosnažno oduzetu robu sud obično u presudi navodi i šta će biti s njom, a glavne opcije su prodaja ili uništavanje. U skladištima UIO BiH sredinom ovog mjeseca se nalazila oduzeta roba vrijedna devet miliona KM.

Poslije donošenja odluke o prodaji zaplijenjene robe regionalni centri UIO pripremaju spiskove robe za koju su ispunjeni uslovi za prodaju kada se organizuju aukcije na kojima mogu učestvovati pravna i punoljetna fizička lica pod uslovom da polože propisani depozit. U kupovini ne mogu učestvovati radnici UIO i njihovi rođaci do trećeg koljena.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE