• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rupel: Poslednji voz za Srbiju

Međunarodna zajednica ne može Kosovu da odbije prava koja su Slovenci i Česi imali, a Srbija bi trebalo da se pobrine sama za sebe.

 Rupel: Poslednji voz za Srbiju Izvor: MONDO

Šef slovenačke diplomatije Dimitrij Rupel rekao je češkim novinarima u intervjuu, koji je u petak objavilo nekoliko dnevnih listova, da je Kosovo prošlo isti put kao Slovenija u bivšoj Jugoslaviji ili Češka u Čehoslovačkoj.

"Kosovo je na taj trenutak čekalo devet godina. Kao što znate nije bilo moguće naći rešenje za Srbiju i Kosovo i posegnuli smo za drugim najboljim rešenjem. Najbolje bi bilo da su ostali zajedno, ali to nije bilo moguće", kazao je Rupel.

Razlog zašto nije bilo moguće da pokrajina ostane u sastavu Srbije je, prema Rupelovim rečima, to što su "Srbi 1999. godine pokušali da okupiraju Kosovo, doveli su armiju, bilo je masovnih ubijanja, masovnog isterivanja i masovnog egzodusa".

Šef slovenačke diplomatije upozorio je da bi Srbija trebalo da se pobrine sama za sebe.

"Pre 20 godina je Beograd bio vrlo ponosan, govorili su: gde je Češka, gde je Mađarska...To više nije istina. Svi su otišli dalje, samo su Srbi ostali tamo gde su bili", rekao je Rupel.

On je češkim novinarima izrazio nadu da će Srbija uhvatiti makar ovaj poslednji voz koji joj Evropa nudi.

"Srbija je propustila već mnogo vozova a sada stiže poslednji. Zove se ekspres Evropa. Želeo bih da ga Srbija ne propusti", rekao je Rupel.

Prema mišljenju slovenačkog ministra, Srbi u nezavisnom Kosovu nemaju problema sa procesom nacionalne ili kulturne emancipacije.

"Čim se ceo proces završi i Srbi će biti sastavni deo EU", rekao je Rupel i dodao će možda već za pet do 10 godina zapadni Balkan biti sastavni deo EU i problem koji je izgledao tako dramatično biće rešen.

Dimitrij Rupel odbio je mogućnost da bi bosanski Srbi mogli da se ugledaju na kosovske Albance i otcepe se od Bosne, a kao glavni argument je upotrebio to što je pokrajina Kosovo u bivšoj Jugoslaviji imala skoro ista prava kao i republike, dok Republika Srpska u to vreme nije postojala.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE