• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbačena apelacija Komisije za referendum

Veliko vijeće Ustavnog suda BiH na sjednici u Sarajevu odbacilo je kao neosnovanu apelaciju Republičke komisije za referendum protiv odluke Suda BiH i Centralne izborne komisije, kojom je osporeno pravo na Centralni birački spisak.

To je potvrdio za Radio Republike Srpske registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Republika Srpska je, nakon što joj CIK BiH nije ustupio Centralni birački spisak, uz pomoć MUP-a Republike Srpske i ostalih entitetskih institucija, napravila vlastiti birački spisak.

Apelacija je podnesena zbog odluke CIK- a i Suda BiH koji nisu dozvolili da se dostavi centralni birački spisak ovoj komisiji kako bi se proveo referendum o Danu Republike Srpske koji je održan 25.septembra prošle godine.

Član CIK-a BiH Suad Arnautović rekao je ranije da je Sud BiH, odlučujući o ovom pitanju, našao da ne postoje procesno-pravni uslovi za meritorno rješavanje žalbe, jer žalilac, Republička komisija za sprovođenje referenduma nije ovlašten za podnošenje žalbe u konkretnom slučaju.

Predsjednik Republičke komisije Siniša Karan ranije je izjavio da je povrijeđeno pravo Komisije na pravni lijek i direktno prekršena Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava.

Apelacijom Ustavnom sudu BiH pokušale su biti objašnjene nelogičnosti Suda BiH i CIK-a BiH.

"Ono što je paradoks i zbog čega idemo sa apelacijom - Sud BiH i CIK smatraju da nismo dio izbornog zakonodavstva. Naš zakon o referendumu i građanskoj inicijativi prihvata sve principe izbornog zakonodavstva", pojasnio je tada Karan.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE