• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski poslanici nisu došli, sjednica odgođena

Autor mondo.ba

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odgođena je za 7. mart.

Damir Bećirović iz DF-a rekao je novinarima da je na sjednici Proširenog kolegijuma za odgađanje bilo sedam glasova za, dok je on bio protiv. 

"Ne pada mi na pamet da rješavam odnose unutar vladajuće koalicije. Očigledno da oni imaju privatne probleme između sebe i to rješavaju unutar institucija", naveo je Bećirović.

Sjednica Proširenog kolegijuma održana je tokom jednočasovne pauze koja je data na početku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kojoj ne prisustvuju poslanici stranaka iz Republike Srpske.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić zatražio je juče odlaganje današnje sjednice Predstavničkog doma, ističući da u uslovima oduzimanja ustavnih ingerencija Predsjedništvu BiH u slučaju pokretanja revizije tužbe protiv Srbije nema uslova za njeno održavanje.

"Tražimo da se institucije vrate u svoj ustavni okvir, da Predsjedništvo donosi odluku o pokretanju revizije po tužbi BiH protiv Srbije jer je samo ono nadležno za takvu odluku", rekao je Bosić.

Bosićev zahtjev da se odgodi sjednica Predstavničkog doma podržali su predstavnici stranaka iz Republike Srpske, suzdržan je bio predstavnik HDZ-a, dok su predstavnici ostalih stranaka iz Federacije BiH bili protiv.

Iz Saveza za promjene ranije su najavili ovu mogućnost nakon što je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ranije rekao da se razmatra mogućnost revizije postupka protiv Srbije

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da će u slučaju podnošenja revizije biti zloupotrebljena institucija BiH "jer je jasno da dominantan dio u BiH ne podržava tužbu, kao i dominantan dio u Predsjedništvu BiH."

"Ne može jedan predsjednik u ime BiH podnositi tužbu. Ko to ne shvata, ne shvata da nema niko pravo da svojata BiH u svoje ime. A ovdje je to u pitanju. Jedna trećina Predsjedništva se opredjeljuje da diže tužbu protiv druge države. To je evidentno kršenje Ustava. Kako će to ko objašnjavati to je drugo pitanje. Neki u BiH misle da mogu raditi u ime BiH ono što nikome ne pripada", kazao je Ivanić.

Ivanić i Bosić su juče pozvali legalne i legitimne predstavnike Bošnjaka u institucijama BiH da se vrate u okvire Ustava i zakona BiH i da trenutnu političku situaciju u BiH završe dijalogom tri konstitutivna naroda u BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE