• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zločini: Nezirović osuđen pa pušten na slobodu

Autor Agencije

Prvostepenom presudom Suda BiH bivši pripadnik HVO Almaz Nezirović osuđen je na dvije godine zatvora za zločin nad srpskim civilima u Derventi i Brodu 1992. godine.


Obzirom na to da je Nezirović oko četiri godine proveo u ekstradicionom pritvoru, on je današnjom presudom, na koju postoji mogućnost žalbe, slobodan, jer mu je u izrečenu kaznu uračunat period proveden u pritvoru.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja, Nezirović nije prisustvovao izricanju presude.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mediha Pašić rekla je da je Nezirović proglašen krivim jer je od kraja aprila do kraja juna 1992 godine kao pripadnik Vojne policije 103 Derventske brigade HVO-a mučio i nečovječno postupio prema zatvorenim srpskim civilima u derventskim logorima Rabić i Silos polje, te u logoru Tulek na području opštine Brod.

Ona je dodala da je Vijeće na temelju dokaza došlo do nesumnjivog zaključka da je Nezirović za vrijeme oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i HVO-a kao stražar u ovim logorima sa umišljajem počinio ratni zločin nad srpskim stanovništvom.

Derventski borci šokirani presudom

Boračka organizacija opštine Derventa šokirana je današnjoj presudom Suda BiH kojom je, kako se ističe, mučitelj derventskih Srba Almaz Nezirović osuđen na dvije godine zatvora, što predstavlja još jednu potvrdu da za pravosuđe BiH patnje srpskog naroda ne postoje.

"Nažalost, poučeni iskustvom iz ranijih slučajeva, očekivalo smo ovakav ili sličan epilog. Znali smo, a sad smo dobili još jednu u nizu potvrda, da patnje žrtava iz reda srpskog naroda, a posebno iz Dervente i ostatka Posavine, za Sud BiH u stvari ne postoje", naglašava se u saopštenju.

Iz Boračke organizacije Derventa navode da je ovaj, kako kažu, krvnik koji se iživljavao nad zarobljenim Srbima u logorima na području Dervente i Broda i čije žrtve će vječno nositi traume iz tog perioda, praktično nagrađen za svoj odnos prema njima.

"Mi nismo kadri da spoznamo ko, kako i kad je zakazao u lancu koji bi trebalo da donese pravdu za srpske žrtve, ali savršeno razumijemo sistem 'kadija te tuži, kadija te sudi' pa nismo uvjereni da će Tužilaštvo ni u žalbenom postupku uspjeti da dokaže neki od Nezirovićevih zvjerskih postupaka", ističu iz Boračke organizacije u Derventi.

Oni su izrazili bojazan da je "ovo poruka derventskim Srbima, koji su bili zarobljeni u kazamatima koje su formirale tadašnje institucije pod kontrolom muslimana i Hrvata, da je pravda za njih nedostižna i da će ožiljci iz perioda kad su bili porobljeni biti njihova dodatna patnja za koju u BiH nema lijeka".

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE