• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko u BiH ima zaštitu 24 sata: Na listi 44 osobe

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Pravo na posebno obezbjeđenje u BiH imaju ukupno 44 osobe, koje se smatraju štićenim ličnostima i koje pripadnici nekog od entitetskih MUP-ova ili Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, čuvaju 24 sata na dan.

Vlada Republike Srpske je na sjednici koja je održana 9. februara, usvojila prijedlog uredbe o određivanju ličnosti i objekata koji se posebno obezbjeđuju na teritoriji Republike Srpske.

Uredba predviđa da sedam funkcionera u Srpskoj imaju ovo pravo, ali i da se posebno obezbjeđenje na mjestima rada koja se nalaze na teritoriji RS, prema potrebi preduzima prema još dvije ličnosti - članu Predsjedništva BiH i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH.

"Uredbom se određuju ličnosti i objekti koji se posebno obezbjeđuju, uslovi i vrijeme trajanja posebnog obezbjeđenja nakon isteka njihovog mandata i mjere prema drugim ličnostima i objektima", kazala je portparolka MUP-a RS Mirna Miljanović.

Ona je precizirala da su štićene ličnosti u RS predsjednik i potpredsjednici Srpske, predsjednik Narodne skupštine RS, predsjednik Vlade RS, ministar unutrašnjih poslova i direktor policije.

"Takođe, posebno obezbjeđenje se preduzima prema objektima, a to su Palata Republike, Narodna skupština RS, Vlada Republike Srpske – Administrativni centar Vlade Republike Srpske i poslovni objekat, Glavna banka Republike Srpske Centralne banke BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova", dodala je Miljanović.

Međutim, na osnovu određenih bezbjednosnih procjena mogu se donositi i vanredne mjere o štićenim osobama, odnosno posebnim mjerama bezbjednosti.

Tako je, na primjer, 2013. godine posebno obezbjeđenje na određeno vrijeme dobila ministarka za prostorno uređenje , građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, nakon što su joj, tada nepoznati napadači, u dvorištu porodične kuće demolirali porodični automobil.

Uredbom Vlade FBiH posebno obezbjeđenje u Federaciji BiH imaju predsjednik i potpredsjednici ovog entiteta, premijer i zamjenici premijera FBiH, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH, federalni ministar unutrašnjih poslova i direktor Federalne uprave policije.

Kada je u pitanju državni nivo, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH fizički i tehnički štiti 27 osoba na nivou BiH, a među kojima su najviši predstavnici zakonodavne vlasti, Savjeta ministara BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH, predsjednik Suda BiH i drugi.

Međutim, koliki su godišnji troškovi angažovanja policijskih službenika na zaštiti svih štićenih osoba u BiH, gotovo je nemoguće saznati, jer nadležni tvrde da sve zavisi od bezbjednosne procjene i obima zvaničnih aktivnosti koje visokopozionirane osobe imaju.

Ipak, poznato je da, na primjer, sat vremena angažovanja policajca MUP-a RS košta 10 KM, što znači da bi se na cjelodnevno angažovanje samo jednog policajca tokom cijelog mandata, potrošilo oko 350.000 KM.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kontraš

Čak naprotiv ja mislim da ih ni vojska jednom neće moći spasiti kad svijetu prekipi pa nagrne na njih. Kao onda kad su zapalili zgrade po Federaciji. Tada ni kordoni policije nisu mogli da ih spasu da se kamo sreće proširilo i na Republiku Srpsku i da su svi tada smijenjeni a narod preuzeo vlast u svoje ruke

Maja

Od koga oni njih cuvaju??? Od ovog naroda??? Nama bi trebala zastita od njih!

MONDO REPORTAŽE