• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić s ministrima EU, Tači "osetljivo pitanje"

Šef srpske diplomatije u subotu sa kolegama iz EU, ime Hašima Tačija na zvaničnom spisku zasedanja.

 Jeremić s ministrima EU, Tači "osetljivo pitanje" Izvor: MONDO

Šefovi diplomatija Evropske unije će u subotu, na Brdu Kod Kranja, posebno razgovarati sa srpskim ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem o "snaženju evropske perspektive Srbije".

Posle zatvorenog sastanka ministara EU, na kojem će biti i specijalni predstavnici EU na zapadnom Balkanu, oni će razmeniti mišljenje sa šefovima diplomatija regiona o pospešenju i ubrzanju pridruživanja tog regiona Uniji.

Kako su rekli Beti izvori slovenačkog predsedništva EU, moguća je i posebna izjavu o izgledima i koracima za brže priključivanje Srbije Evropi, uz potvrdu čvrste rešenosti Unije da u članstvo primi Srbiju.

Izvori slovenačkog predsedništva EU su agenciji Beta preneli da ne mogu zvanično da potvrde i dolazak kosovskog premijera Kosova Hašima Tačija na ovo zasedanje.

Na sastanak šefova diplomatija evropske dvadesetsedmorice i ministara zapadnog Balkana je pozvan i šef UNMIK-a Joahim Riker, a ime Tačija je, uz oznaku "Kosovo/UNMIK" i "premijer Kosova", uneseno u zvaničan spisak zasedanja.

Zvaničnici slovenačkog predsednistva nisu hteli da potvrde, niti da opovrgnu dolazak Tačija na ovo zasedanje.

Slovenački funkcioneri su naveli i da nemaju komentara ni o informacijama da bi prisustvo Tačija na zasedanju moglo dovesti do negodovanja srpske delegacije i mogućnosti da Jeremić napusti sastanak na kojem bi se pojavio Tači, pošto zvanični Beograd odbija da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Jedino je stavljeno do znanja da je to "vrlo osetljivo pitanje".

Predsedavajući slovenački ministar Dimitrij Rupel je uoči zasedanja izjavio da bi davanje jasnog izgleda za ukidanje viza EU za građane Srbije trebalo da bude opipljivija podrška Srbiji i proevropskim demokratskim snagama.

U izvorima EU je objašnjeno da bi to značilo i da evropska dvadesetsedmorica pružaju podršku "svim Srbima, srpskom narodu", i da to ne bi moglo da se protumači kao davanje potpore nekim političkim snagama ili opredeljenju u kampanji za parlamentarne izbore u Srbiji 11.maja.

Funkcioneri Saveta ministara EU su, međutim, Beti preneli da neke uticajne zemlje, poput Nemačke i Francuske, smatraju da je prerano, a i tehnički neizvodljivo, da se sa Srbijom pre izbora zaključi ili parafira bilo kakva vrsta sporazuma o ukidanju viza. To je neizvodljivo mada, kako se podvlači, Srbija u pogledu bezbednosti dokumenata, nadzora granica i ilegalne imigracije, stoji znatno bolje od ostalih partnera u regionu.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE