• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnadak: Privatizacija institucija BiH

Autor mondo.ba

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je danas u Banjaluci da ambasadorka BiH u Hagu Mirsada Čolaković nije dostavila pismo koje je uputio Međunarodnom sudu pravde u Hagu povodom najave revizije tužbe protiv Srbije.

 Crnadak: Privatizacija institucija BiH Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

"O tome sam obaviješten od strane bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Dobio sam pismo od njega u kojem je rečeno da to ambasadorka nije uradila i da to neće uraditi. Ovo što se dešava je od nastanka Dejtona vjerovatno najdirektniji udarac na institucije BiH", rekao je Crnadak nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Šef diplomatije je istakao da se u BiH dešava uzurpacija i privatizacija institucija.

"Izetbegović smatra da institucije pripadaju samo Bošnjacima. Očigledno smatraju da smo mi tu samo privremeno i da treba da odemo. Stav prema meni je takav samo zato što pripadam srpskom narodu i dolazim iz Republike Srpske. Zar mislite da bi se ovako Izetbegović ovako ponašao da je na mom mjestu Lagumdžija ili Alkalaj", upitao se Crnadak.

On je rekao da takva retorika ne doprinosi stabilnosti i razvoju BiH.

"Tek kada u Sarajevu shvate da institucije u BiH pripadaju i nama isto kao i njima u skladu sa zakonom, imaćemo dugotrajnu nestabilnost. Sve dok budu smatrali da su institucije BiH jednake bošnjačkim, imaćemo ovakve krize i probleme", istakao je Crnadak i dodao da će na posljednje Izetbegovićeve stavove odgovoriti sutra u detaljnom saopštenju. 

Ministar inostranih poslova BiH je najavio da će ukoliko u naredna dva dana ambasorka ove zemlje ne dostavi pismo zvaničnim diplomatskim kanalima o tome obavijestiti Predsjedništvo BiH.

"Tražiću da se raspravlja o njenoj odgovornosti, a ambasadorku ću pozvati u Sarajevo na konsultacije", rekao je Crnadak i istakao da ovakve neusaglašene direktive ambasadorima od pojedinih članova Predsjendištva mogu dovesti do paralize u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH.

"Ako ostane zabrana gospođi Čolaković da dostavi pismo, to će voditi do toga da će se takva praksa koju je promovisao Bakir Izetbegović primjenjivati i na sve druge ambasadore. To će praktično značiti blokadu, biće nemoguće raditi i većina međunarodnih aktivnosti BiH biće paralizovana, a odgovornost će biti na onome ko je nametnuo takav princip", istakao je Crnadak.

On je naglasio da u pismu Međunarodnom sudu pravde u Hagu iznio svoja viđenja situacije i određene činjenice, te da nije tvrdio da je stav BiH nešto što nije usaglašeno u Predsjedništvu BiH.

"U skladu sa zakonom na ovo imam pravo. Zbog toga sam u pravu i Čolakovićeva je morala dostaviti pismo, a ne da krši zakon. Ukoliko u narednih nekoliko dana neko fizičko ili pravno lice u Hagu nezakonito i neovlašteno preda nešto za šta bude tvrdilo da je zahtjev za reviziju presude, namjera će mi biti da lično otputujem u Hag i iznesem činjenice da Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o reviziji, da su politički predstavnici Srba i Hrvata protiv toga i da niko nema legitimitet da se predstavlja kao agent BiH u Međunarodnom sudu pravde", rekao je Crnadak.

Crnadak je prokomentarisao i jučerašnji antisrpski skup u Zagrebu, gdje se između ostalih zatražila zabrana ćirilice i protjerivanje čelnika Srba Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića iz Hrvatske.

"Šta reći na to? Da neko u 2017. godini iznosi takve stvari. Mislili smo svi zajedno da je to iza nas, mogu to samo najoštrije osuditi i da će insitucije Hrvatske pronaći način da u narednom periodu preduprijede ovakve stvari i svedu ih na minimum", rekao je Crnadak.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE