• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić se sastaje sa političarima iz Srpske

Autor Agencije

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić je rekao da će se najkasnije u srijedu sresti sa predstavnicima Srba iz Bosne i Hercegovine jer želi da čuje mišljenje svih njih o najavljenoj reviziji tužbe protiv Srbije.

Vučić je izjavio da revizija tužbe za genocid protiv Srbije nije dobra za situaciju u regionu, i da nas udaljava od pomirenja i većeg razumijevanja, u koje je Srbija uložila mnogo energije, a vjeruje da odgovor neće biti na štetu zemlje.

"Razgovarao sa Dodikom"

Vučić kaže da je već razgovarao /telefonski/ sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i kaže da će razgovarati i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

 "Revizija tužbe za genocid protiv SrbIje je nešto što predstavlja tešku situaciju za Srbiju", rekao je Vučić dodavši da je Srbija uložila mnogo energije i truda u očuvanje mira i stabilnosti.

"Ne mislim da je sama namjera, a ne ulazim u to da li je to formalno pravno ispravno ili ne, o tome će govoriti predstavnici BiH i RS, ne mislim da je to dobro za situaciju u regionu jer pokazujete da želite da i dalje govorite o prošlosti, a manje o budućnosti", rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

On je dodao da će Srbija ostati otvorena za razgovor, te ocijenio da cijela situacija govori koliko je on bio u pravu kada je insistirao na uspostavljanju dubljeg dijaloga između Srba i Bošnjaka. 

"Svi smo naučili šta vole da čuju Amerikanci ili Evropljani, ali nismo razgovarali između sebe, nismo ušli u cipele jedni drugima i pokušali da shvatimo tuđe muke i probleme", rekao je Vučić.

Vučić je novinarima u Vrbasu rekao da su pojedinci donosili određene odluke zbog svojih unutrašnjih političkih potreba, ali da će Srbija na profesionalan i odgovoran način odgovoriti na bilo kakve zahtjeve, te da mu se čini da će dobiti nepromijenjeni odgovor koji svakako nije štetan za nas.

"Ali, cijeli ovaj proces nas udaljava od ubrzavanja pomirenja i većeg razumijevanja, a mnogo energije smo u to uložili", kaže premijer Srbije. 

Vučić je rekao da je očigledno da su pred regionom turbulentna politička vremena za koja Srbija nije odgovorna, niti ih je na bilo koji način izazvala niti im je doprinijela, budući da ništa loše nije uradila.


Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE