• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protest poljoprivrednika: Pare ili odlazite (FOTO)

Autor SRNA

U Čatrnji kod Gradiške danas je održan mirni protest poljoprivrednika iz Republike Srpske koji su izrazili nezadovoljstvo situacijom u agraru.

 Protest poljoprivrednika: Pare ili odlazite (FOTO) Izvor: mondo.ba

Izvor: mondo.ba

Protestima je prisustvovalo nekoliko stotina poljoprivrednika, a iz Bijeljine su na proteste stigla tri autobusa poljoprivrednih proizvođača i mljekara Semberije.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je nakon protesta da će Vladi Republike Srpske i Savjetu ministara BiH do sutra uputiti konkretne zahtjeve, čijim bi ispunjenjem djelimično bilo popravljeno katastrofalno stanje u kome se nalaze poljoprivredni proizvođači u Srpskoj, a s ciljem da se održi i unaprijedi proizvodnja.

Od Savjeta ministara BiH, navodi Marinković, traže uvođenje plavog dizela i da zaštiti domaću proizvodnju od nelojalne konkurencije iz EU, koja je uslijedila nakon primjene adaptiranog Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Poljoprivrednici od vlasti BiH traže i oslobađanje od plaćanja PDV-a na sav repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju.

Marinković dodaje da od Vlade Republike Srpske traže povećanje agrarnog budžeta sa 60 na 100 miliona KM, pravičnu raspodjelu agrarnog budžeta i ujednačavanje visine podsticaja sa poljoprivrednim podsticajima u Fedaraciji BiH.

Poljoprivrednici su još jednom uputili zahtjev da im se isplati ukupan dug za podsticaje iz prošle godine u iznosu od 41 milion KM, jer bez tih sredstava, kažu, neće moći započeti proljetnu sjetvu.

Pogledajte fotogaleriju sa današnjih protesta:

Prema Marinkovićevim riječima, predstavnici udruženja poljoprivrednika zahtjevaju hitan sastanak sa predstavnicima Vlade Srpske i Savjeta ministara BiH, a ukoliko njihovi zahtjevi ne budi ispunjeni u roku od najmanje mjesec dana traže da se svi odgovorni povuku sa svojih pozicija.

"Predstavnici uduženja poljoprivrednih proizvođača će pratiti reakcije nadležnih vlasti kojima su zahtjevi upućeni, a organi uduženja će svakodnevno komunicirati i dogovarati slijedeće korake", naveo je Marinković.

Stav poljoprivrednika koji se mogao čuti na protestima je da će, ukoliko vlasti u roku od mjesec dana ne udovolje pomenutima zahtjevima, današnji mirni protesti prerasti u radikalnije i masovnije skupove poljoprivrednika u svim opštinama Republike Srpske, a nije isključno i održavanje protesta u Banjaluci.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE