• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UNMIK i KPS nemaju dokaze o MUP-u na Kosovu

Uprkos ranijim tvrdnjama o prisustvu srpske policije na Kosovu, predstavnici UNMIK i KPS kažu da nemaju dokaze za to.

 UNMIK i KPS nemaju dokaze o MUP-u na Kosovu Izvor: MONDO

Zamenik komesara UNMIK policije Džim Lajas izjavio je da međunarodne policijske snage nemaju nikakve dokaze o postojanju policijskih stanica MUP-a Srbije na Kosovu.

"Ovde (na Kosovu) su otvorena samo odeljenja Kosovske policijske službe. Iako su informacije o stanicama policije objavljene, nemamo nikakve dokaze. Ako imate dokaze, prosledite ih policiji i policija će sprovesti istragu", rekao je Lajas u Medija centru u Čaglavici, u panel raspravi o bezbednosti na Kosovu.

Odgovarajući na pitanje novinara o postojanju stanica policije MUP-a Srbije na Kosovu, o čemu je prethodnih dana pisala prištinska štampa na albanskom, predstavnik Kosovske policijske službe Rešat Malići je takođe odbacio te navode: "Takvi objekti koje koriste paralelne strukture nama nisu poznati. Mi za sada nemamo takve informacije. Znamo samo za objekte koje koriste UNMIK-policija i KPS."

Predstavnici UN i kosovske policije su kazali da veruju da će se pripadnici KPS-a srpske nacionalnosti vratiti u tu službu, čijoj komandi su otkazali poslušnost zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. "Taj problem je rešen. Kada god oni žele da se vrate u Policijsku službu Kosova, oni su dobrodošli. Oni su za sada suspendovani uz nadoknadu, ali uskoro očekujem da će se vratiti i da će zajedno raditi sa kolegama Albancima", rekao je Malići.

Lajas je kazao da svi zaposleni u KPS-u u prelaznim oblastima treba da rade pod lancom komandovanja kosovske policije. "Ukoliko oficiri nisu spremni da to urade, oni krše pravila KPS-a i oni će biti izloženi disciplinskim merama", rekao je zamenik komesara UN policije.

Oko 300 srpskih pripadnika KPS-a traže da budu pod komandom UN policije na Kosovu. Zbog nepriznavanja lanca komandovanja KPS-a suspendovani su na tri meseca. Oduzeto im je službeno oružje i druga službena oprema. Objašnjavajući sudbinu suspendovanih srpskih policajaca, Malići je kazao da je u rešenju o njihovoj suspenziji navedeno da je taj rok tri meseca.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE