• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavnički dom: Nastavak prekinute sjednice

Nastavak sjednice Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je prekinuta 16. februara, zakazan je za utorak, 7. marta.

Sjednica je prekinuta jer joj nisu prisustvovali poslanici iz Republike Srpske, osim Sadika Ahemetovića iz SDA, zbog najave pokretanja zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Prvobitno Prošireni kolegijum nije podržao zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladena Bosića da bude odgođena sjednica Predstavničkog doma zbog oduzimanja ustavnih ingerencija Predsjedništvu BiH u slučaju pokretanja revizije presude po tužbi protiv Srbije.

Bosićev zahtjev da se odgodi sjednica Predstavničkog doma podržali su predstavnici stranaka iz Republike Srpske, uzdržan je bio predstavnik HDZ-a, dok su predstavnici ostalih stranaka iz Federacije BiH bili protiv.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je da poslanici razmatraju u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šemsudin Mehmedović IZ SDA.

Cilj ovog zakona jeste izjednačavanje koeficijenata za policijske službenike sa srednjom stručnom spremom sa koeficijentima drugih zaposlenih u institucijama BiH sa ovim nivoom obrazovanja.

Na dnevnom redu sjednice, koja će početi komentarima na poslanička pitanja, nalazi se i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, u prvom čitanju, predlagača poslanika Damira Arnauta iz SBB-a BiH.

Ovaj prijedlog Predstavnički dom prethodno je vratio na razmatranje na nadležnu komisiju jer nije prihvaćeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma.

Arnaut je predlagao da organi uprave koji ne postupe po zahtjevu Parlamentarne skupštine BiH, uključujući odgovore na pitanja poslanika i delegata, budu novčano kažnjeni od 150 do 500 KM.

Predviđena je i rasprava o izvještaju komisije Kolegijuma Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu poslanika Mirsada Mešića iz SDP-a BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH po hitnom postupku.

Predstavnički dom nije na prošloj sjednici prihvatio Mešićev zahtjev za razmatranje tog prijedloga zakona po hitnom postupku, nakon čega članovi Kolegijuma, radeći kao komisija, nisu postigli saglasnost da se ovaj zakon razmatra po hitnom postupku.

Mešić je predložio izmjenu postojećeg zakona na način da RTV taksu do 31. decembra nastave da naplaćuju telekom operateri, s ciljem omogućavanja uspostavljanja novog efikasnog načina naplate RTV takse i stvaranja uslova u tom periodu za preživljavanje RTV servisa u BiH, koji posluju u teškim finansijskim uslovima.

Predstavnički dom trebalo bi da razmatra i izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, čiji je podnosilac Ministarstvo pravde BiH, koje je zaduženo da pripremljene izmjene i dopune Jedinstvenih pravila i Metodologiju za procjenu uticaja kojom se poboljšava kvalitet izrade propisa dostavi Savjetu ministara na razmatranje, odnosno parlamentu na usvajanje.

U planu je i razmatranje informacije o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inostranstvu, kao i informacije Ministarstva odbrane BiH o dokumentu Pregled odbrane BiH, koji je usvojen u Predsjedništvu BiH.

Poslanici Predstavničkog doma trebalo bi da raspravljaju i o ostavci Miroslava Škorića na mjesto člana Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH i donesu odluku o njegovom razrješenju, a nakon toga trebalo bi da razmotre Prijedlog zaključka o osnivanju privremene zajedničke komisije oba doma parlamenta BiH za sprovođenje procedure za imenovanje jednog člana Nezavisnog odbora.

Ovaj dom trebalo bi da donese i odluku o davanju saglasnosti za ratifikaciju amandmana na Ugovor o finansiranju između BiH i Republike Srpske i Evropske investicione banke, koji se odnosi na Projekat bolnice u Republici Srpskoj.

Saglasnost za ratifikaciju bi trebalo da dobije i Memorandum o razumijevanju između Savjeta ministara BiH i Vlade Slovenije o saradnji u oblasti turizma, a u planu je i razmatranje materijala sa oznakom "povjerljivo".

Još iz INFO

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE