• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema konsenzusa o 25. novembru

Autor mondo.ba

Nema konsenzusa o zahtjevu Ustavnog suda BiH za izjašnjenje o zahtjevu poslanika iz NS RS za ocjenu ustavnosti zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH.

 Ustavnost 25. novembra Dana državnosti BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Ustavno-pravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas nije mogla postići konsenzus o zahtjevu Ustavnog suda BiH za izjašnjenje o zahtjevu poslanika iz NS RS za ocjenu ustavnosti zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH.

Članovi Komisije su donijeli zaključak da se nakon rasprave nisu uspjeli jednoglasno izjasniti o zahtjevu na prijedlog Lazara Prodanovića. Zahtjev će biti vraćen Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji će na kraju donijeti odluku, pišu Nezavisne.

Za ovakav zaključak glasali su Borjana Krišto, Lazar Prodanović i Momčilo Novaković, a suzdržani su bili Šefik Džaferović i Damir Arnaut.

Poslanici NS RS uputili su, krajem prošle godine, Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti tri člana zakona o proglašenju 25.novembra, Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine.

Ranije su poslanici većine u Narodnoj skupštini RS uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH te usvojenih akata Dom naroda Parlamenta FBiH, jer je poslije izbora konstituisan sa samo 13 delegata iz reda srpskog naroda, čime je narušen princip pariteta iz Ustava Federacije BiH.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE