• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Softić svjesno ignorisao upozorenje iz Haga

Autor mondo.ba

Sakib Softić, agent koji je predao aplikaciju za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije obratio se javnosti s porukom da je pismo iz 2016. godine mišljenje jednog Registrara suda, a ne mišljenje institucije.

Podsjetimo, ispostavilo se da je Softić još u maju 2016. godine obaviješten da ne može podnijeti nikakav zahtjev sudu. Portal "vijesti.ba" prenosi kompletno obraćanje Softića javnosti.

On je, između ostalog, naveo da se 25. maja 2016. godine obratio Registraru Suda i već sljedeći dan dobio pismo sa njegovim odgovorom u kojem iznosi svoje mišljenje da je za reviziju presude, pošto je to novi predmet, potrebno ponovno imenovanje.

"To sam primio k znanju uvažavajući njegovu poziciju šefa administrativnog osoblja Suda. Ali to nije nužno morao biti i stav Suda. Jer da je to tako presuđivalo bi se na pisarnici suda. Sud ne bi bio ni potreban. Njegovo mišljenje, koje me pravno nije obavezivalo, ipak sam uzeo vrlo ozbiljno. Pogledao sam Statut i Pravila Suda i utvrdio da mišljenje Registrara nije utemeljeno na ovim aktima. Pregledao sam sudsku praksu i nisam našao potvrdu za takvu tvrdnju. Čak štaviše našao sam suprotnu praksu. I to u sporu Bosne i Hercegovine i Srbije. Naime, 4 oktobra 2002. godine dobio sam punomoć za zastupanje kojom sam imenovan na ''dužnost pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi BiH protiv SR Jugoslavije''. U tom trenutku u toku su bila dva predmeta. Jedan koji je pokrenula Bosna i Hercegovina protiv Srbije i za koji sam dobio punomoć. I drugi, Zahtjev za reviziju koji je pokrenula Srbija a za koji nisam dobio posebnu punomoć. Na osnovu iste ove punomoći Sud mi je dopustio da zastupam Bosnu i Hercegovinu ne samo u osnovnom predmetu nego i u postupku revizije, koja je zavedena kao novi predmet, a koju je pokrenula Srbija", napisao je Softić.

On navodi da je zato aplikaciju za reviziju Presude od 26 februara 2007. godine potpisao kao ''agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde'' ostavljajući Sudu da odluči o validnosti Punomoći iz 2002. godine i u postupku revizije, po zahtjevu Bosne i Hercegovine.

"Time se Sud nažalost nije bavio. Odlučio je ubiti predmet na samom početku na pitanjima procedure", naveo je Softić.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

xy

Ne zamjerim sto su tako mislili....navikli, brate, da im medjunarodna zajednica I Sud idu niz dlaku. Podrzavali su ih sve ove godine I nepravedno optuzivali Srbe, pa su mislili da ce im I ova nepravda proci. Ne znam sta bi ovima u Hagu, dozvali se pameti...

Petar

Imate li imali obraza? Kad je dosta? Zar zbog problema u SDA treba sve da se raspadne i stane jer je vama fotelja prirasla za stražnjicu? Poljuljali ste iznutra a obrukalu vani BiH koju ko fol toliko volite i čuvate. Ispade da Bakir bruka i djelo pokojnog mu oca, jer nije dorastao ni pokojnom Tihiću. Zar zbog tog kompleksa da sve ode u .... Ispade da više srbi čuvaju BiH nego ovi što se u nju biva zaklinju. Šta ćeš pare su to...

MONDO REPORTAŽE