• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Softić: Ne znam da li jesam ili nisam agent

Autor mondo.ba

Sakib Softić kaže da u ovom trenutku ne može dati odgovor na pitanje da li je on legitiman agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

"Istina, devetog januara sam dobio dopis da sud neće preduzimati nikakve radnje po dokumentu opisanom kao aplikacija, jer ne postoji saglasnost članova Predsjedništva. Ja u ovom trenutku ne mogu reći da li sam ovlašteni agent jer je sud propustio priliku da u svojoj odluci da konačan stav o tome da li sam ja agent o tome ili nisam", rekao je Softić za N1, objašnjavajući dileme koja su nastale nakon što je javnost u BiH saznala da je Međunarodni sud u Hagu obavijestio Softića da ga ne smatra ovlaštenim agentom BiH.

Softić kaže da je 2002. godine imenovan kao zastupnik BiH i da nikada nije razriješen te dužnosti.

"To imenovanje je bilo na neodređeno vrijeme i Predsjedništvo nikada nije donijelo odluku da me razriješava dužnosti. Ta odluka je jedina koja je regulisala moj status", istakao je Softić.

Softić kaže da su 2002. godine kada mu je data punomoć, vođena pred sudom dva postupka, a da mu je na osnovu punomoći sud dopustio da zastupa BiH u postupku revizije. 

"Mi smo u pripremu revizije krenuli odgovorno i kompleksno. Trebalo je odgovoriti na dva pitanja: Da li imam legitimitet po punomoći i da li postoje nove činjenice od značaja". 

Softić je kazao kako je zatražio mišljenje Registara Suda kako bi imao kompletnu predstavu o problematici.

"Zatražio sam mišljenje Registrara suda koji nisu Sud kako bi imao kompletnu predstavu o ovom problemu. Registrar mi je rekao da smatra da je to novi predmet i da je potrebno novo imenovanje. Utvrdio sam da njegovo mišljenje nije utemeljeno na statutu i pravilima suda. Takav stav nije utemeljen ni u praksi Suda", objašnjava Softić svoje viđenje i pita se kako je mogao zastupati BiH u postupku koji je pokrenula Srbija, a nije u predmetu koji je pokrenula BiH.

"Sud se nije bavio pitanjem punomoći, jednostavnije im je bilo ubiti predmet u startu. Javnost je zbunio dokument koji je predsjednik Suda objavio na web stranici suda. U tom objašnjenju za javnost, predsjednik suda je naveo hronologiju dešavanja u ovom predmetu. Na kraju je navedeno kakva je odluka Suda, a to je da neće otpočeti sa radom u ovom predmetu jer ne postoji saglasnost sva tri člana Predsjedništva. To je pružilo priliku neznalicama i ljudima sumnjivih namjera da se umjesto pitanja saglasnosti Predsjedništva BiH postavi pitanje da li je neki Registrar dao privatno mišljenje u odgovoru na neko pismo", navodi Softić i dodaje da mu registrar Suda, "pa ni sam Sud mi nisu mogli osporiti punomoć" već samo vlastodavac, u ovom slučaju Predsjedništvo BiH.

Softić, između ostalog, zaključuje, da su po njegovom mišljenju političari iskoristili priliku da se bave ovom temeom, da skrenu pažnju javnosti sa životnih pitanja.

Prošle nedjelje, Tužilaštvo BiH najavilo je da će formirati predmet i provjeriti navode koji se tiču postupanja Sakiba Softića kao agenta BiH u postupku podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

hahaha

Trazis misljenje Registara suda pa posto si dobio odgovor koji ti nije po volji onda smatras da njihovo misljenje nije bitno. Hahahha ... to kao neko djete...pitat cu mama mogu li... ona sve zna...a kada mama kaze da ne moze onda se to ne pika...pitat cu tatu...a I tata kaze ne moze...onda cu ja po svome jer oni pojma nemaju. Hahahah

Petar

Sa Bakirom i onom ambasadorkom si pokušao državni udar. Pravnik si. Znaš ti dobro šta ste uradili. Sad još da se vadiš na neuračunljivost pa da kažemo da smo u BiH sve vidjeli.

AleBL

A pare si uzeo?

zena-zmaj

Francuska sobarica pa on.

MONDO REPORTAŽE