• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vijeće naroda bez saglasnosti o zahtjevu Bošnjaka

Autor SRNA

Nema saglasnosti o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa o rezultatima referenduma u Srpskoj.

  Vijeće naroda Republike Srpske nije postiglo saglasnost o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka na skupštinsku odluku o konstatovanju rezultata republičkog referenduma i prestanku mandata članovima Referendumske komisije, te na zaključke u vezi sa revizijom presude Međunarodnog suda pravde u Hagu protiv Srbije.

Predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Nada Tešanović rekla je novinarima nakon sjednice da Vijeće nije postiglo saglasnost o odluci Kluba Bošnjaka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na skupštinsku odluku o zaključcima u vezi sa izvještajem Republičke komisije za sprovođenje referenduma.

Tešanovićeva je navela da Vijeće nije postilo saglasnost o amandmanima Kluba Bošnjaka u vezi sa odlukom o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

"Vijeće je konstatovalo da nije postignut dogovor ni o jednoj tački, zbog čega se svi ovi materijali ponovo upućuju Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske", rekla je Tešanovićeva. 

Potpredsjednik Vijeća naroda Republike Srpske Kemo Čamdžija rekao je novinarima da su se amandmani Kluba Bošnjaka na Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju odnosili na naziv jezika bošnjački, strukturu školskih odbora i savjeta. 


Kada je riječ o aktima u vezi sa referendumom o Danu Republike Srpske, Čamdžija je rekao da se "treći put ponavlja ovaj ciklus".

"Nije došlo do proceduralne greške u ranijoj presudi Ustavnog suda Republike Srpske jer je Sud morao jasno da konstatuje da je došlo do povrede vitlnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda, zbog čega je Narodna skupština Republike Srpske morala ponovo da razmatra ova pitanja", rekao je Čamdžija.

On je naveo da je Klub Bošnjaka pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine Srpske u vezi sa pokretanjem revizije presude protiv Srbije jer smatra da nije u nadležnosti parlamenta Srpske da o tome raspravlja, već je to na Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara i parlamentu BiH.

Predsjednik Kluba Srba u Vijeću naroda Republike Srpske Pero Petrović rekao je novinarima da Bošnjaci pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, na koje imaju puno pravo, pokreću za stvari za koje ne bi trebalo, a sve sa ciljem usporavanja donošenja zakona koji su veoma važni za Srpsku.

Petrović je rekao da Klub Srba nije podržao amandmane Kluba Bošnjaka o poretanju vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, jer, kako kaže, njihovo obrazloženje vrijeđa poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"U obrazloženju zaključaka Kluba Bošnjaka navodi se da poslanici u parlamentu Srpske negiraju genocid i protiv su žrtava rata, što apsolutno nije tačno", kaže Petrović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE