• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proradila kontrola letova na Aerodromu Banjaluka

Autor mondo.ba

Uspješan početak rada Centra oblasne kontrole leta - Operativne jedinice Banjaluka.

 Proradila kontrola letova na Aerodromu Banjaluka Izvor: Vesna Kerkez, MONDO
Izvor: Vesna Kerkez, MONDO

  "Početkom februara ove godine, kontrolor leta BHANSA-e (Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi) iz Centra oblasne kontrole leta - Operativne jedinice Banjaluka, prvi put uputio je dobrodošlicu avio posadi u vazdušnom prostoru BiH. Na ovaj način, zvanično je počelo pružanje usluga iz operativne jedinice Banjaluka", saopšteno je iz BHANSA nakon današnje svečanosti, na kojoj je obilježen uspješan početak rada Centra oblasne kontrole leta - Operativne jedinice (ATCU II) Banjaluka.

Kako se navodi, veliki broj prisutnih zvanica imao je priliku posjetiti prostorije Centra, upoznati se sa radom bh. kontrolora, uvjeriti se koliko ozbiljan i odgovoran posao svakodnevno obavljaju, te na koji način sigurno i efikasno rješavaju gužvu na nebu iznad Bosne i Hercegovine.

„Do prije samo nekoliko godina nije se moglo ni razmišljati o početku pružanja usluga vazdušne plovidbe u sloju vazdušnog prostora iznad deset hiljada metara, a danas smo na domak tog cilja. BHANSA je izrasla u respektabilnu agenciju, što je prepoznato i u evropskim razmjerama. Za zemlju koja ne tako davno nije imala skoro nikakve kapacitete, pa ni ovlašćenja za nadzor vazdušne plovidbe u svom vazdušnom prostoru, ovo je ogroman uspjeh. Možda će zvučati pretenciozno, ali uvjeren sam da svojim djelovanjem, uključujući i događaj zbog kojeg smo se danas okupili, BHANSA značajno doprinosi da BiH postane dio ujedinjene Evrope. Negdje treba početi. Zašto ne bismo od neba,” Izjavio je Davorin Primorac, direktor BHANSA.

Tokom svečanosti, predstavnici BHANSA-e su istakli da se osnivanjem Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi (BHANSA) 2009. godine, Bosna i Hercegovina jasno opredijelila za potpuno preuzimanje kontrole avio prometa u svom vazdušnom prostoru.

Nakon tranzicije entitetskih direkcija civilnog vazduhoplovstva Federalne direkcije za civilno vazduhoplovstvo i Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu Republike Srpske, BHANSA je 1. januara 2014. godine, preuzela odgovornost za pružanje usluga prilazne i aerodromske kontrole letenja u kontrolisanim zonama, međunarodnih vazdušnih luka BiH u Banjaluci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli s pripadajućim servisima.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

AleBL

Koga kontrolisu?

MONDO REPORTAŽE