• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanovićeva: Srpska za dogovor o svim pitanjima

Autor SRNA

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović izjavila je danas u Sarajevu da je Srpska za dogovor o svim pitanjima u vezi sa sprovođenjem Reformske agende, ali da mora biti vidljiva u svim dokumentima s obzirom na svoje nadležnosti.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa visokim zvaničnicima EU, međunarodnih finansijskih institucija i ambasadorom SAD u Sarajevu Morin Kormak posvećenom sprovođenju Reformske agende i ispunjavanju uslova iz finansijskog aranžmana sa MMF-om, Cvijanovićeva je rekla da nije zadovoljna odnosom prema sprovođenju agende u okviru cjelokupnog sistema u BiH.

"Moramo promijeniti pristup reformama, mnogo više raditi, a manje pričati", rekla je Cvijanovićeva i istakla da je Republika Srpska do sada ispunila 55 odsto svih svojih obaveza iz Agende, što nije slučaj sa BiH i Federacijom BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić naglasio je da reforme u BiH treba da prate i investicije, posebno u putnu infrastrukturu. Suština današnjeg sastanka, prema njegovim riječima, bile su reforme, investicije i zapošljavanje.

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han rekao je da je potrebno održati pozitivan momenat u reformskom procesu i izrazio očekivanje da do kraja prvog polugodišta ove godine BiH dostavi odgovor na upitnik Evropske komisije, u skladu sa dogovorenim vremenskim okvirom.

Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark podsjetio je da je Reformska agenda usaglašena prije dvadesetak mjeseci i izrazio zdovoljstvo što su današnjem sastanku prisustvovali predstavnici MMF-a, EBRD-a i Svjetske banke.

HAN: ODGOVORE NA UPITNIK OČEKUJEM DO JULA

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han rekao je da je potrebno održati pozitivan momenat u reformskom procesu i očekuje da do jula BiH dostavi odgovor na upitnik Evropske komisije u skladu sa neformalno dogovorenom dinamikom.

Nakon sastanka o Reformskoj agendi u Sarajevu, Han je novinarima rekao da je neophodno da se vide konkretni rezultati, jer se vrlo često reforme percipiraju kao bolne.

 "Ne možete odmah preko noći vidjeti rezultate. Želimo građanima pokazati koje su to konkretne mogućnosti, posljedice i brzo ostvarivi konkretni rezultati reformi", rekao je Han.

On je rekao da su među tim rezultatima i usvajanje Pravilnika o cijeni lijekova, što je omogućilo smanjivanje cijena lijekova za 10 do 20 odsto, ali i povećanje broja registrovanih poslovnih subjekata jačanjem privatnog sektora malih i srednjih preduzeća, te povećanje industrijskih parametara i izvoza u 2016. godini.

Prema njegovim riječima, to su prvi konkretni koraci prema kojima građani vide da se stvari mijenjaju, i na tome se mora nastaviti raditi.

"U entitetima je povećano zaduživanje kod banaka za 10 odsto zahvaljujući manjim kamatnim stopama. Sve je to bitno jer će stimulisati ekonomiju i reformski put generalno", rekao je Han.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE