• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF očekuje da će se akcize u BiH povećati

Autori mondo.ba Autori SRNA

Misija Međunarodnog monernog fonda /MMF/ sapštila je da očekuje da Parlamentarna skupština BiH usvoji povećanja akciza na gorivo i izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita.

MMF očekuje da Savjet ministara BiH usvoji odluku o limitu na novo upošljavanje za 2017. u institucijama BiH, Parlament FBiH usvoji izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo i da Vlada FBiH započne postupak procjene /due diligence/ za "BH telekom" i "HT Mostar".

Misija MMF-a, koju je predvodio Nadim Ilahi, nakon posjete BiH konstatovala je da je vlastima u BiH potrebno više vremena da finalizuju otvorena pitanja kako bi ispunili nekoliko preostalih mjera i stvorili uslove da do kraja aprila Izvršni odbor MMF-a razmotri prvi pregled.

Misija je napravila ocjenu rezultata u pogledu programskih ciljeva postavljenih za kraj decembra 2016. godine, te razgovarala o napretku na polju strukturalnih reformi.

"Misiju je ohrabrilo usvajanje razumnih budžeta entiteta i institucija BiH za 2017. godinu, usvajanje zakona o bankama u oba entiteta, izmjena i dopuna zakona o porezu na dobit i agenciji za bankarstvo, te ukidanje doprinosa za solidarnost u Republici Srpskoj", izjavio je Ilahi.

On je istakao da se Misija nada snažnom napretku u provođenju ovih politika u narednim danima, uključujući i od strane parlamenata, kako bi stvorili uslove da do kraja aprila 2017. godine Izvršni odbor MMF-a razmotri prvi pregled.

Misija MMF-a posjetila je Banjaluku i Sarajevo u periodu od 7. do 17. marta da bi vodila razgovore o nedavnim ekonomskim dešavanjima i politikama za prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana sa BiH.

Na sastanku u utorak Fiskalni savjet BiH je jednoglasno dogovorio da se ide u proceduru izmjene i dopune Zakona o akcizama, koji će pripremiti Savjet ministara i uputiti u parlamentarnu proceduru na prvu narednu sjednicu Predstavničkog doma BiH koja je zakazana za 23. mart.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH i entiteski premijeri Željka Cvijanović i Fadil Novalić na su ttada napomenuli da je to jedan od uslova za aranžman sa MMF-om, te da je rok da sve bude završeno do kraja ovog mjeseca.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

mmjp

Zar ce nasi na sve pristati sto mmf trazi iako znaju da svoj narod koji je glaso za njih bacaju u jos vecu bjedu da bi oni dobili pare da sebe podmire.

MONDO REPORTAŽE